Коронавірусний ентерит собак

Коронавірусний ентерит – надзвичайно контагіозне вірусне  захворювання собак, яке характеризується ураженням кишківника. Самостійно коронавіроз найчастіше перебігає у вигляді легкої діареї, але при супутніх захворюваннях, таких як, наприклад, гельмінтози, ентерити різної етіології, стає смертельним.

Коронавірус нестійкий у зовнішньому середовищі, у фекаліях собак зберігається до 2-х діб. Вірус здатен зберігати вірулентність протягом більш тривалого періоду на відкритому повітрі при низьких температурах. До вірусу чутливі собаки усіх вікових груп, але найбільш сприйнятливі цуценята до 6-ти місяців.

Інкубаційний період при коронавірусній інфекції триває 1-3 дні.

Субклінічна або легка форма захворювання проявляється у дорослих собак у вигляді незначної діареї, на яку господарі тварин часто навіть не звертають увагу.

У цуценят , особливо у віці до 3-х місяців, коронавірус перебігає у гострій формі. Тварини пригнічені, відмовляються від корму, у них може підвищуватися температура у першу добу до 39,5-40,0 °С, спостерігається діарея та симптоми зневоднення. В особливо тяжких випадках, при потраплянні в організм високопатогенного коронавірусу, у цуценят спостерігали неврологічні розлади, судоми та загибель протягом 2-х діб.

При змішаній з парвовірусом інфекції через декілька днів після перших симптомів у тварин розвивається тяжка геморагічна діарея зі смердючим запахом. Температура тіла падає до норми або нижче. У цуценят спостерігається сильна болючість в області черевної стінки, стійка блювота, часто з кров’ю. Вони стогнуть, сидять над мискою з водою, але не п’ють. Прогноз у такому випадку сумнівний або, частіше, несприятливий. Навіть при своєчасному лікуванні тварини часто гинуть.

Діагноз ставиться на основі анамнезу, клінічних ознак та лабораторних досліджень.

Щодо лікування коронавірусного ентериту, то, як і у випадку з парвовірусним ентеритом, специфічного лікування не існує. Проводиться симптоматична терапія, направлена на попередження зневоднення організму, боротьбу з вторинною мікрофлорою, відновлення нормальної функції кишківника та серцево-судинної системи. При змішаній інфекції навіть при правильній та своєчасній ветеринарній допомозі ступінь одужання цуценят достатньо невисокий.

Найкращим способом профілактики при цих захворюваннях є вакцинація! 

Будемо уважні до здоров’я наших улюбленців!