Контроль за станом питного водопостачання в області триває

За минулий тиждень на виконання доручення т.в.о. Голови Держпродспоживслужби України О.Шевченко від 16 березня 2020 року № 601-10.1/15 стосовно посилення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів з метою запобігання негативному розвитку епідситуації з захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом COVID-19 та на виконання рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол від 16 березня 2020 року), Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено комісійні перевірки 32 об’єктів систем водопостачання.

Протягом тижня фахівцями Горностаївського районного управління проведено обстеження об’єктів питного водопостачання в 11-ти населених пунктах щодо виконання пропозицій, наданих в квітні поточного року. За результатами проведеного заходу встановлено, що знаходяться в стадії виконання пропозиції стосовно огородження першого поясу зон санітарної охорони свердловин в с. Антонівка та с. Зірка, організації і проведення профілактичної дезінфекції водопроводу в с. Каїри. Робота з даного питання продовжується.

Також протягом тижня охоплені комісійними перевірками 7 об’єктів водопостачання Верхньорогачицького району з питань виконання раніше наданих пропозицій про усунення порушень. Обстежено 3 артсвердловини і комунальний водопровід, які знаходяться на балансі КП «ВКГ селища Верхній Рогачик» (смт Верхній Рогачик), та 2 артсвердловини, сільський водопровід Чистопільського СКГ. Підприємствами вжито заходів щодо усунення порушень, надані пропозиції виконано у повному обсязі. Згідно з укладеними договорами здійснюється відбір зразків води питної для лабораторних досліджень за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, за результатами досліджень зразків відхилень за мікробіологічними показниками не встановлено.

У Великоолександрівському районі проведено перевірки 6 об’єктів питного водопостачання району. Встановлені порушення щодо утримання зон санітарної охорони двох артезіанських свердловин на територіях сел Давидів Брід та Мала Олександрівка. За результатами обстежень керівнику ВК «Сількомунсервіс» надані пропозиції щодо усунення встановлених порушень.

Протягом тижня в області не встановлено фактів подачі води з перебоями, усунення аварійних ситуацій відбувається в день виникнення з наступним проведенням заходів щодо забезпечення епідемічної безпечності якості води.