Контроль за питним водопостачанням у Великоолександрівському районі

Вода є одним із найважливіших елементів зовнішнього середовища та має велике значення для задоволення фізіологічних, санітарно–гігієнічних та господарських потреб людини. Від якості води в значній мірі залежить здоров’я людини. Вона повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, мати нешкідливий хімічний склад та задовільні органолептичні властивості.

Відповідно до розділу ІV ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» підприємства питного водопостачання зобов’язані здійснювати виробничий контроль безпечності та якості питної води згідно з робочою програмою, що є складовою технологічного регламенту або іншого документу з описом технологічного процесу виробництва питної води, в якій повинно бути відображено: перелік показників, що потребують контролю, порядок його здійснення, місця та календарні графіки відбору проб води для лабораторних досліджень. Виробничий контроль безпечності та якості питної води здійснюється за програмами повного, скороченого та скороченого періодичного контролю з урахуванням вимог Санітарних норм в залежності від підприємства питного водопостачання.

Виробничий контроль безпечності та якості води повинен здійснюватися у місцях водозабору (свердловини), перед надходженням у водопровідну мережу (водонапірні башти), а також у розподільній мережі.

Великоолександрівським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено позапланову перевірку Калінінського комбінату комунальних підприємств на предмет дотримання вимог санітарного законодавств у сфері господарсько–питного водопостачання з відбором проб для лабораторних досліджень. Під час обстеження були перевірені питання щодо здійснення підприємством заходів з виробничого лабораторного контролю питної води, забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства в зонах санітарної охорони свердловин, проведення профілактичної дезінфекції водонапірних споруд та мережі. Запропоновано забезпечити розробку технологічного регламенту та його погодження в установленому законодавством порядку.