Контроль за питним водопостачанням у Нововоронцовському районі

Водні ресурси – безцінний скарб кожної країни, від якого залежить рівень життя та здоров’я людей. Як відомо, на стан організму людини впливає повітря, спосіб життя, якість продуктів харчування, а також питної води.    

Споживання недоброякісної питної води може призвести до виникнення інфекційних захворювань, таких як гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, лептоспіроз, отруєнь, виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії тощо.

Питна вода повинна бути безпечною для здоров’я та нешкідливою за своїм хімічним складом, сприятливою для споживання. З метою збору та аналізу інформації про якість питної води, стан об’єктів водопостачання та на виконання ключових показників на жовтень, фахівці Нововоронцовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели позапланові перевірки об’єктів водопостачання СКГ «Сількомунгосп», КП «Зорянка» та планову перевірку КП «Моє село» з відбором проб питної води для лабораторних досліджень за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками з артезіанських свердловин та розподільної мережі, ґрунту з першого поясу санітарної охорони свердловин.

Під час перевірки у зонах охорони свердловин, зокрема, в зоні суворого режиму, зверталася увага на дотримання санітарних вимог, а саме: стан утримання територій біля свердловин, наявність огорожі, відсутність забруднюючих факторів тощо. Наголошено на необхідності проведення відомчого лабораторного контролю питної води в місцях водозабору, при надходженні в мережу та в розподільній мережі, дотриманні періодичності та виду контролю відповідно до робочої програми лабораторного контролю. Звернено увагу на важливість розробки технологічного регламенту та погодження його в установленому законодавством порядку. Під час перевірок також проводилась роз’яснювальна робота щодо обов’язкового лабораторного контролю питної води відповідно до вимог законодавства.

За результатами перевірок складено акти та приписи щодо усунення виявлених недоліків.