Контроль за питним водопостачанням у Каховському районі

З 19 по 23 квітня фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Каховського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено планову перевірку Костогризівського сільського комунального підприємства «Фрегат» на предмет дотримання вимог санітарного законодавства у сфері питної води та питного водопостачання населення.

Костогризівське сільське комунального підприємства «Фрегат» забезпечує питною водою 955 жителів 3 населених пунктів Зеленопідської сільської ради Каховського району. Це села Костогризове, Наталівка та Богданівка. Водопостачання здійснюється від 4 артезіанських свердловин.

Під час перевірки зверталася увага на дотримання санітарних вимог у зонах охорони свердловин, зокрема, в зоні сурового режиму: наявність огорожі, впорядкованість територій біля свердловин, проведення покосу трави, утримання оглядових колодязів, їх герметичність, захищеність від попадання зливових та талих вод, відсутність забруднюючих факторів тощо.

Акцентовано увагу на необхідності проведення виробничого лабораторного контролю питної води в місцях водозаборів, при надходженні в мережу та в розподільній мережі, дотриманні періодичності та виду контролю відповідно до робочої програми лабораторного контролю. Наголошено на необхідності розробки технологічного регламенту та погодження його в установленому законодавством порядку.

Під час перевірки встановлено, що Костогризівським сільським комунальним підприємством «Фрегат» виробничий контроль безпечності та якості питної води проводиться. Згідно з протоколами досліджень якості питної води, питна вода відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 за дослідженими показниками.

За результатами перевірки підготовлено акт та припис щодо усунення виявлених недоліків.

Всім власникам індивідуальних джерел питного водопостачання наполегливо рекомендуємо періодично перевіряти якість води, шляхом проведення лабораторних досліджень. Особливу актуальність набуває контроль в тих родинах, де є діти.