Комісійні перевірки в Нижньосірогозькому районі виявляють порушення у закладах торгівлі

Робочою групою за участю фахівців Нижньосірогозького відділення Каховського ВП  ГУНП у Херсонській області, Нижньосірогозького районного управління  ГУ ДПСС в Херсонській області та  представників сільських рад (членів створених громадських патрулів)    проводяться моніторингові відвідування  об’єктів   та місць діяльності, розташованих в населених пунктах Нижньосірогозького району, з метою збору інформації стосовно щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 ( зі змінами та доповненнями) щодо дотримання умов забезпечення персоналу та відвідувачів засобами індивідуального захисту, а також дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів під час їх функціонування.

Так,  15 та  16 квітня проводились обстеження   закладів торгівлі продуктами харчування, розташованих на території Анатолівської сільської та  Нижньосірогозької селищної рад, всього було охоплено 8 об’єктів. Також було проведено комісійне обстеження об’єктів питного водопостачання Анатолівської сільської ради, яке здійснює КП «Вікторія».

Порушення виявляються під час моніторингових відвідувань практично всіх закладів торгівлі.  Основні порушення санітарних та протиепідемічних заходів, які виявлялись:   

  • немає засобів захисту очей  в усіх перевірених магазинах;     
  • дезінфікуючий засіб не має   свідоцтва про державну реєстрацію та інструкції по використанню;    
  • немає розміток про дотримання дистанції не менше ніж 1,5 метри між відвідувачами;
  • не ведеться чек-лист вологого прибирання та лист термометрії;
  • реалізуються незахищені харчові продукти (фрукти, печиво) та ін.

Під час обстежень проводилась роз’яснювальна робота щодо організації проведення дезінфекції приміщень та обладнання, правил використання засобів індивідуального захисту, антисептиків, необхідності проведення щоденної термометрії та інших питань.

Під час комісійної перевірки КП «Вікторія» с.Анатолівка  встановлено, що не дотримується робоча програма по періодичності контролю якості питної води із розподільчої мережі, було відібрано   проби води із водорозбірної колонки громадського користування для проведення мікробіологічних та санітарно-хімічних досліджень. За результатами комісійної перевірки підготовлено довідку з пропозиціями.

З метою протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 та усунення виявлених недоліків до сільської та селищної  рад направлено  відповідні інформації з пропозиціями головам органів місцевого самоврядування  та   гуманітарним патрулям, створеним на виконання частини 7 пункту 6 Розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру, пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 у Херсонській області від 02.04.2020 року №13,   посилити контроль за дотриманням вимог карантину та усунення зазначених недоліків.

Також до районного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області вже надходять відповіді сільських рад на раніше надані пропозиції щодо усунення недоліків, виявлених під час комісійних обстежень закладів торгілі.

Робота в даному напрямку в тісній співпраці з органами місцевого самоврядування буде продовжуватись і надалі.