Інформація щодо групового захворювання на гострий гастроентероколіт серед учнів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 53 Херсонської міської ради

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує, що станом на 19 квітня 2017 року в Херсонській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 53 Херсонської міської ради (далі – школа) серед учнів школи зареєстровано 9 випадків захворювання на гострий гастроентероколіт. 7 дітей були госпіталізовані до КЗ «Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. Г.І. Горбачевського», 2 дітей лікувалися амбулаторно.

Нагадаємо, 13 квітня поточного року до Держпродспоживслужби області надійшло повідомлення про 6 випадків захворювання на гастоентероколіт серед учнів школи. 14 квітня 2017 року ця кількість збільшилася до 9 постраждалих.

При проведенні комісійного санітарно-епідеміологічного розслідування в день отримання повідомлення виявлені порушення вимог санітарного законодавства в школі – порушення правил миття столового посуду; порушення режимів поточного прибирання; недотримання правил особистої гігієни; порушення дезрежиму. Технологічне обладнання застаріле, на жарових шафах відсутні терморегулятори, що не дає можливості проконтролювати дотримання технології приготування страв та належну повторну термообробку страв з м’яса, риби, сиру кисломолочного тощо.

Крім того, були проведені лабораторні дослідження: обстежено 59 осіб (персонал їдальні, постраждалі та контактні) на носійство патогенних бактерій – результати негативні (не виявлено); відібрано та досліджено із шкільного водопроводу 6 проб питної води – всі проби відповідають вимогам санітарного законодавства; відібрано 40 змивів на патогенну флору – позитивних знахідок немає; 39 змивів на бактерії групи кишкової палички, з яких у 8 вони виділені (тарілка мілка, виделка, ложка, лоток «хліб», лоток «готова продукція», каструля для добових проб, дошка «гастрономія», хлібниця); відібрано 17 проб харчових продуктів – в 7 пробах виділені бактерії групи кишкової палички (сир твердий, сосиски сирі, котлета м’ясна, сосиска відварена, биток курячий, вермішель відварена, суп гречаний); на активність речовин відібрано 2 зразки дез.розчинів, які не відповідають вказаній концентрації, що виключає належне дотримання санепідрежиму.

З метою локалізації вогнища, забезпечено проведення протиепідемічних заходів: за рекомендацією фахівців Держпродспоживслужби області 14 квітня поточного року було призупинено навчальний процес та в приміщеннях школи проведена заключна дезінфекція з лабораторним контролем її якості.

На адреси начальника управління освіти Херсонської міської ради та директора ТОВ «Сервис Гранд» (підприємства, що здійснює послуги з організації харчування учнів школи) направлені листи щодо вжиття негайних заходів для усунення виявлених недоліків та інформування про проведену роботу.

З персоналом школи проведена санітарно-освітня робота з питань профілактики кишкових інфекцій.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області направлено листи на адреси Міністерства аграрної політики та продовольства України та Державної регуляторної служби України щодо отримання згоди на проведення позапланової перевірки ТОВ «Сервис Гранд».