Хліб – найпоширеніший продукт на нашому столі. Багато хто навіть не уявляє собі повноцінне харчування без хліба. Але при зберіганні хліб може бути уражений різними хворобами: пліснявіння, картопляна («тягуча») хвороба тощо.
Дуже часто хліб пліснявіє не в результаті неналежного зберігання, а при використанні ураженої муки. При цьому на хлібі розвиваються мікроскопічні гриби, які синтезують та накопичують мікотоксини.

Хліб, уражений пліснявою, вживати, звичайно, не рекомендується. Не рятує від цієї хвороби й зрізання «плям». Річ у тім, що подібні мікроорганізми існують у вигляді міцелію – довгих, невидимих неозброєним оком ниток, які можуть проникати в продукт на велику глибину. Обпалювання буханки хліба на вогні теж не «виліковує»: згоряє лише верхній шар, а внутрішній залишається. Зберігати хліб у поліетиленових пакетах не варто. За рахунок випаровування води в упаковці створюється підвищена вологість, яка сприяє розвитку плісняви. Краще тримати хліб в дерев’яному або емальованому посуді, а влітку – в холодильнику.
Особливо небезпечна для здоров’я так звана «картопляна хвороба» хліба. Її збудник – спори картопляної або сінної палички, які потрапляють у хліб разом з борошном. Ураження хліба картопляною хворобою спостерігається в основному в теплий період року після 10 годин зберігання при температурі 30-40°С. Прискорюють цей процес низька кислотність та підвищена вологість виробів. Картопляною хворобою уражується в основному пшеничний хліб. Житній хліб, який має вищу кислотність, не піддається ураженню цим захворюванням, так як спори картопляної палички в кислому середовищі не розвиваються. При ураженні на другий день зберігання всередині буханки хліба утворюється біла липка маса з дуже тонкими, павутиноподібними нитками та неприємним специфічним запахом.

У ній можуть накопичуватись отруйні речовини. До речі, зіпсований хліб може добряче зашкодити здоров’ю, спричинити харчове отруєння, а систематичне споживання неякісного продукту – призвести до астматичних хвороб. До того ж, заражений хліб не можна викидати на смітник або годувати ним тварин. Спеціалісти радять його спалити, чи закопати, а місце, де він лежав, обробити оцтом.
Запобігти розвитку цієї хвороби можливо при зберіганні хліба у сухому, прохолодному приміщенні в тканинних мішечках, а якщо температура повітря в квартирі вище 20ᵒС, то в холодильнику.
12.11.2018
І хліб хворіє…
Хліб – найпоширеніший продукт на нашому столі. Багато хто навіть не уявляє собі повноцінне харчування без хліба. Але при зберіганні хліб може бути уражений різними хворобами: пліснявіння, картопляна («тягуча») хвороба тощо.
Дуже часто хліб пліснявіє не в результаті неналежного зберігання, а при використанні ураженої муки. При цьому на хлібі розвиваються мікроскопічні гриби, які синтезують та накопичують мікотоксини.
Хліб, уражений пліснявою, вживати, звичайно, не рекомендується. Не рятує від цієї хвороби й зрізання «плям». Річ у тім, що подібні мікроорганізми існують у вигляді міцелію – довгих, невидимих неозброєним оком ниток, які можуть проникати в продукт на велику глибину. Обпалювання буханки хліба на вогні теж не «виліковує»: згоряє лише верхній шар, а внутрішній залишається. Зберігати хліб у поліетиленових пакетах не варто. За рахунок випаровування води в упаковці створюється підвищена вологість, яка сприяє розвитку плісняви. Краще тримати хліб в дерев’яному або емальованому посуді, а влітку – в холодильнику.
Особливо небезпечна для здоров’я так звана «картопляна хвороба» хліба. Її збудник – спори картопляної або сінної палички, які потрапляють у хліб разом з борошном. Ураження хліба картопляною хворобою спостерігається в основному в теплий період року після 10 годин зберігання при температурі 30-40°С. Прискорюють цей процес низька кислотність та підвищена вологість виробів. Картопляною хворобою уражується в основному пшеничний хліб. Житній хліб, який має вищу кислотність, не піддається ураженню цим захворюванням, так як спори картопляної палички в кислому середовищі не розвиваються. При ураженні на другий день зберігання всередині буханки хліба утворюється біла липка маса з дуже тонкими, павутиноподібними нитками та неприємним специфічним запахом.
У ній можуть накопичуватись отруйні речовини. До речі, зіпсований хліб може добряче зашкодити здоров’ю, спричинити харчове отруєння, а систематичне споживання неякісного продукту – призвести до астматичних хвороб. До того ж, заражений хліб не можна викидати на смітник або годувати ним тварин. Спеціалісти радять його спалити, чи закопати, а місце, де він лежав, обробити оцтом.
Запобігти розвитку цієї хвороби можливо при зберіганні хліба у сухому, прохолодному приміщенні в тканинних мішечках, а якщо температура повітря в квартирі вище 20ᵒС, то в холодильнику.