ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області ініціює наради щодо ознайомлення з новими нормами харчування, дотримання санітарного законодавства

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області активно співпрацюють з органами місцевого самоврядування та  проводять роз’яснювальні роботи серед працівників сфери освіти з метою якісної підготовки освітніх установ до нового 2020-2021 навчального року та реалізації реформи шкільного харчування.

30 серпня в.о. начальника Нижньосірогозького   управління Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області  Сергій Чебукін, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нижньосірогозького управління Лариса Качкарова взяли участь в нараді з керівниками закладів загальної середньої освіти Нижньосірогозької селищної територіальної громади. У заході взяла участь також начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту місцевої селищної ради.

На виконання пункту 8 Протоколу наради під головуванням Прем’єр-міністра України, за участі дружини Президента України в.о. начальника Нижньосірогозького управління провів навчання керівників закладів загальної середньої освіти  щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) та звернув увагу присутніх на особливості організації харчування в дитячих закладах в період карантинних обмежень.

Також він наголосив на необхідності створення умов для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, рідке мило, паперові рушники або електросушарки, антисептик для рук).   Антисептик – дезінфікуючий засіб, тому використовуватись повинен лише за наявності свідоцтва про державну реєстрацію згідно з вимогами  Постанови КМУ від 03 липня 2006 року № 908.

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства,  нагадала, що реформа шкільного харчування вже розпочалася. Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування учнів. Ці документи готували з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування, з врахуванням   фізіологічних потреб  дітей в основних харчових речовинах та енергії.

Вона роз’яснила, що  для того, щоб навчальні заклади ввели нові продукти в перелік закупівель, потрібен час. Адже деякі тендери та інші закупівельні процедури на цей календарний рік вже проведені. Тому, щоб забезпечити закупівлі харчових продуктів відповідно до нових норм,  постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2021 року №871 було внесено зміни до постанови КМУ від 24.03.2021 року №305 та   встановлено перехідний період  запровадження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку до 1 січня 2022 року. Навчальні заклади можуть використовувати вже укладені договори на постачання харчових продуктів та послуг з харчування, що діють до 31 грудня 2021 року.

Лариса Качкарова повідомила, що згідно з новими нормами харчування обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшені норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшена кількість споживання молока та  кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства  окремо наголосила присутнім на особливості функціонування закладів в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби з урахуванням вимог Постанови головного державного санітарного лікаря України   від 26.08.2021 року №9:

– проведення роз’яснювальної роботи з персоналом  та відповідний інструктаж персоналу та здобувачів освіти щодо індивідуальних заходів профілактики;

– розробка алгоритму дії на випадок виникнення підозри захворювання на коронавірусну хворобу;

– проведення навчання щодо одягання, використання, зняття та утилізації масок та контроль за виконанням цих вимог;      

– контроль використання засобів індивідуального захисту, в тому числі контроль проведення заміни масок, розробка маршрутів руху дітей, використання запасних виходів, дотримання режиму провітрювання приміщень,  використання розмітки на підлозі та інші вимоги.

 Керівники закладів освіти поінформували про проведену роботу з підготовки до нового навчального  року, отримали відповіді на актуальні питання, а також обмінялися досвідом вирішення нагальних питань з організації харчування.