Пташиний (курячий) грип – це інфекційна хвороба птахів, яка викликається одним із різновидів вірусу грипу, а саметипу А. Вона вперше була виявлена в Італії, понад сто років тому і зустрічається всюди. Вважається, що усі птахи сприйнятливі доданої інфекції, водночас деякі види менше, ніж інші. Мігруючі водоплавні птахи – частіше дикі качки – є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Але вони найменш сприйнятливі до інфекції.
А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей та індиків, дуже сприйнятливі до її збудника, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюються серед них. Грип птиці охоплює велику частину поголів’я у неблагополучному господарстві та на великій території навколо і характеризується високою смертністю.
Клінічні ознаки:
- грип птиці поширюється повітряно-крапельним шляхом та з кормом. Джерелом інфекції є хвора птиця, а сам вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду та підстилку;
- інкубаційний період триває від 20 годин до кількох діб, далі температура підвищується до 43–44° С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80-100% птиці гине.
Генічеське районне управління надає власникам птиці рекомендації, щодо заходів профілактики з метою запобігання заносу вірусу хвороби, яких необхідно неухильно дотримуватись:
- купівлю птиці здійснювати в місцях організованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
- інформувати Генічеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області про виявлення загиблої птиці;
- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, в тому числі синантропною (голуб, горобець, сорока, ворона тощо);
- не допускати сторонніх осіб в місця утримання птиці;
- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
- дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.
Виключенням є пташиний грип спричинений штамом H5N1 випадки захворювання на який серед людей реєструються з 1997 року. Як правило це спорадичні, поодинокі випадки захворювання, оскільки сприйнятливість людей до цього штаму вірусу грипу також є не високою. Зараження, здебільшого, відбувається за прямого контакту з інфікованими птахами під час догляду за ними, розробці їх тушок, збиранні та упаковуванні яєць.
Клінічна симптоматика пташиного та «звичайного» грипу у людини схожі.
При пташиному грипі від зараження до перших клінічних проявів проходить у середньому 2-4 дні. Характерними симптомами є висока гарячка, сухий кашель, болі у горлі, м’язах, суглобах, головний біль. У багатьох випадках спостерігаються діарея, нудота, блювання. За сприятливого перебігу через 7-10 днів наступає одужання. Однак, частіше, пташиний грип у людей набуває тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії, гострої легеневої недостатності і завершується смертю хворого. Починаючи з 2003 року Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила захворювання на пташиний грип у різних країнах світу більше 400 людей, із яких понад 250 померли.
Щоб запобігти захворюванню на пташиний грип необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
- Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.
- Не слід без потреби доторкатися до птиці – не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.
- Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.
- Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту – використання захисних масок.
- Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85С – за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.
- Яйця не слід вживати в сирому вигляді – їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.
- Зробіть щеплення від звичайного грипу.
04.02.2021
Грип птиці: ознаки та профілактика
Пташиний (курячий) грип – це інфекційна хвороба птахів, яка викликається одним із різновидів вірусу грипу, а саметипу А. Вона вперше була виявлена в Італії, понад сто років тому і зустрічається всюди. Вважається, що усі птахи сприйнятливі доданої інфекції, водночас деякі види менше, ніж інші. Мігруючі водоплавні птахи – частіше дикі качки – є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Але вони найменш сприйнятливі до інфекції.
А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей та індиків, дуже сприйнятливі до її збудника, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюються серед них. Грип птиці охоплює велику частину поголів’я у неблагополучному господарстві та на великій території навколо і характеризується високою смертністю.
Клінічні ознаки:
Генічеське районне управління надає власникам птиці рекомендації, щодо заходів профілактики з метою запобігання заносу вірусу хвороби, яких необхідно неухильно дотримуватись:
Виключенням є пташиний грип спричинений штамом H5N1 випадки захворювання на який серед людей реєструються з 1997 року. Як правило це спорадичні, поодинокі випадки захворювання, оскільки сприйнятливість людей до цього штаму вірусу грипу також є не високою. Зараження, здебільшого, відбувається за прямого контакту з інфікованими птахами під час догляду за ними, розробці їх тушок, збиранні та упаковуванні яєць.
Клінічна симптоматика пташиного та «звичайного» грипу у людини схожі.
При пташиному грипі від зараження до перших клінічних проявів проходить у середньому 2-4 дні. Характерними симптомами є висока гарячка, сухий кашель, болі у горлі, м’язах, суглобах, головний біль. У багатьох випадках спостерігаються діарея, нудота, блювання. За сприятливого перебігу через 7-10 днів наступає одужання. Однак, частіше, пташиний грип у людей набуває тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії, гострої легеневої недостатності і завершується смертю хворого. Починаючи з 2003 року Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила захворювання на пташиний грип у різних країнах світу більше 400 людей, із яких понад 250 померли.
Щоб запобігти захворюванню на пташиний грип необхідно дотримуватися наступних рекомендацій: