Готуємось до сівби ранніх ярих зернових культур

Спеціалісти відділу контролю в насінництві та розсадництві нагадують сільгоспвиробникам, що для сівби важливо використовувати лише сертифіковане насіння. У Законі України «Про насіння та садивний матеріал»  відмічено, що  сертифікація насіння  – комплекс заходів, спрямованих на визначення його сортових і посівних якостей  з метою документального підтвердження відповідності вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Сертифікації підлягає насіння і садивний матеріал сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України (Стаття 18 Закону України Про насіння та садивний матеріал).            

Насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації.

Відповідно до статті 15 Закону України Про насіння і садивний матеріал   сертифікати на насіння можуть бути видані, якщо насіння належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України та відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Кожна партія насіння  повинна супроводжуватися сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості. Використовувати для сівби насіння, що не має відповідного сертифіката, забороняється (статті 17 Закону України Про насіння та садивний матеріал).  Забороняється поширювати в Україні сорти, не внесені до Реєстру сортів рослин України (стаття 38 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин»). Для підвищення врожайності важливо впроваджувати у виробництво нові, максимально адаптовані до умов довкілля, високоврожайні перспективні сорти (сортозаміна) високих репродукцій (сортооновлення).

Одним з ключових питань підвищення врожайності ярих зернових культур є дотримання вимог щодо якості насіння.  Так, відповідно ДСТУ 2240 – 93 «Насіння  сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості»  сортова чистота добазового та базового насіння вівса 99,9% та 99,7%, схожість 92% , вміст основної культури 99%, вологість 14% та 15% відповідно. Сортова чистота сертифікованого насіння та вміст основної культури 98%, схожість 92%, вологість 15,5%. Сортова чистота насіння ячменю базового – 99,9%, доказового – 99,7%, сертифікованого – 98%, вміст насіння основної культури в залежності від категорії насіння  99%,  99% та 98%  при схожості 92% та вологості 14%, 15% та 15,5% відповідно.

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.