Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжується інформаційна робота серед керівників закладів освіти

Функціонування закладів освіти, організація харчування у закладах освіти, закладах оздоровлення та відпочинку має здійснюватися з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Приготування готових страв має обов’язково здійснюватися з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Про це наголосили спеціалісти Високопільського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області на робочій нараді з начальниками відділів освіти Високопільської та Кочубеївської ОТГ та керівниками місцевих освітніх закладів.

 

Присутніх ознайомили з Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та наголосили на обов’язковому впровадженні системи НАССР на харчоблоках дитячих закладів.

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в своєму виступі проінформувала про вимоги до організації харчування та харчових продуктів, які використовуються для харчування дітей в закладах освіти та змінах до норм харчування:

– збільшення кількості молочних продуктів, фруктів, бобових, круп, зменшення вмісту солі, цукру, картоплі;

– до нових норм не включені ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі та цукру;

– вимоги до планування перспективного меню;

– особливості ведення документації з організації харчування та інше.

Начальник Високопільського управління у своєму виступі висвітлив питання щодо впровадження системи НАССР на харчоблоках місцевих освітніх установ.

HACCP (англ. Hazard Analysisand Critical Control Points) – Система аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Вона гарантує безпечність продукції на повному шляху харчового ланцюжка та надає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва.

Крім того, увагу присутніх фахівці управління звернули на дотримання протиепідемічних заходів в навчальних закладах в умовах карантину у зв’язку з поширення короновірусної хвороби згідно з постановами Головного державного санітарного лікаря України № 8 від 25.08.2021 року «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку  з поширенням короновірусної хвороби COVID-19» та №9 від 26.08.2021 року «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку  з поширенням короновірусної хвороби COVID-19».

Керівники закладів освіти, які були присутні на нараді, отримали кваліфіковані відповіді на поставлені запитання, обмінялись думками та досвідом щодо впровадження системи НАССР та обмінялись практикою проведення заходів з недопущення інфекційних захворювань.

По завершенню наради фахівцями управління було роздано додаткові матеріали щодо висвітленої теми та інформаційні листівки.