15 червня 2018 року Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провело колегію, на якій підбило підсумки роботи за перший квартал поточного року і окреслило завдання на ІІ-ІІІ квартали 2018 року. Участь у роботі колегії взяв директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації Олександр Паливода. Колегію провів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко. Серед запрошених до обговорення питань діяльності установи – начальники Управлінь Головного управління, районних, міжрайонних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, начальники районних та міських державних лікарень ветеринарної медицини, директори Херсонської регіональної та міжрайонних державних лабораторій Держпродспоживслужби України, керівник Херсонської філії Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».
Перед тим, як перейти до обговорення питань порядку денного колегії, з нагоди Дня Державної служби, який відзначатиметься в Україні 23 червня, грамотами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області були нагороджені працівники Служби.

Розпочинаючи колегію, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко звернув увагу присутніх на необхідності посилення виконавчої та бюджетної дисциплін на всіх рівнях, приділенню особливої уваги антикорупційним заходам.
Про стратегію розвитку Головного управління та державних установ Держпросдспоживслужби Херсонської області, а також стан фінансового забезпечення установи у 1 кварталі 2018 року доповіла начальник Управління економіки, бухгалтерського обліку та звітності Надія Ладигіна.

Підсумкам роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби була присвячена доповідь начальника цього Управління Віталія Боярського.
Зокрема, він наголосив, що протягом останніх років епізоотична ситуація щодо особливо небезпечних хвороб тварин і птиці як на території України, так і Херсонської області значно ускладнилася. Так, у 2016-2017 роках на теренах Херсонщини зареєстровано 4 спалахи ВПГП та 9 спалахів АЧС . Держпродспоживслужбою вживаються заходи щодо профілактики та недопущення поширення зазначених захворювань. За словами Віталія Боярського, значну роль у поширенні АЧС відіграє людський фактор , а саме – неконтрольований забій свиней та реалізація продуктів забою у несанкціонованих місцях без відповідних дозвільних документів. Особливо широкого розповсюдження це явище має в переддень свят та в період куротно-оздоровчого сезону, коли збільшується туристичний потік в рекреаційні території Херсонської області. Ризики занесення та поширення особливо небезпечних хвороб тварин та птиці в цей період збільшуються, що, в свою чергу, може призвести до непередбачуваних економічних втрат та соціальної напруги серед місцевого населення.
Також він наголосив, що значну загрозу для здоров’я громадян несе стихійна торгівля харчовими продуктами з землі, із необладнаного автотранспорту, в антисанітарних умовах, які не пройшли ветеринарно – санітарної експертизи. Такі продукти можуть стати причиною виникнення гострих інфекційних шлунково-кишкових захворювань, особливо у дітей, людей похилого віку, із ослабленим імунітетом, вагітних.

З метою попередження та недопущення стихійної торгівлі, Держпродспоживслужбою разом з іншими контролюючими службами проводяться спільні рейди, але це не завжди допомагає, створюючи тимчасовий ефект. Вкрай небезпечною є купівля молочних, м’ясних продуктів та риби в місцях несанкціонованої торгівлі. Такі покупці потрапляють в групу ризику. Всім відомі минулорічні випадки захворювання на ботулізм в Україні. Деякі навіть з летальними наслідками. Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль безпечності продукції. Закон вимагає: сировина та харчові продукти тваринного походження підлягають обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних установах – лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача. Торгівля із землі суворо заборонена.
Відповідно до вимог ЗУ “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, експлуатаційний дозвіл отримують оператори ринку, які провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Також ця норма стосується агропродовольчих ринків. Для отримання експлуатаційного дозволу агропродовольчим ринком, однією з вимог є створення належних умов для роботи лабораторії, зокрема, надання у користування службових, облаштованих усім необхідним приміщень.
Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тарас Година-Арюпін доповів про основні показники роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за напрямком діяльності державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства. Так, за 5 місяців поточного року проведено 118 планових перевірок та 616 позапланових (за аналогічний період минулого року проведено 251 позапланову перевірку, планові не проводилися через дію мораторію). Відбір проб для проведення лабораторних досліджень став цього року відмінною особливістю реалізації одного із стратегічних напрямків роботи Управління, а саме – посилення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за закладами оздоровлення та відпочинку.

Цього року, як і планувалося стратегічним напрямом роботи, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області при тісній співпраці всіх управлінь були виконані інноваційні заходи, спрямовані на більш тісний контакт служби з відпочивальниками, гостями області в оздоровчий період.
Так, на офіційному сайті Головного управління створена вкладника «Оздоровча кампанія 2018» з підвкладинками «Стан пляжів», «Гарячі новини», «Дитячі оздоровчі заклади», «Загальнооздоровчі заклади». Відповідна інформація постійно оновлюється. Викладено перелік закладів, що знаходяться на дислокації Головного управління, а відтак, кожен охочий може подивитися, чи працює той чи інший заклад у правовому полі, чи отримав погодження Держпродспоживслужби.
Спільно з Управлінням захисту споживачів розроблена Пам’ятка для батьків, які вибирають оздоровчий заклад для своєї дитини, яка була розповсюджена через управління та заклади освіти. А для надання вчасної допомоги відпочивальникам під час курортно-туристичного сезону 2018 року були розроблені та розміщені на білбордах області 14 постерів з адресою та контактними даними Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Під час своєї доповіді заступник начальника Управління захисту прав споживачів Олександр Мандра підбив підсумки роботи Управління з питань державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, реклами, метрологічного та ринкового нагляду за перший квартал. Так, протягом цього часу перевірено 46 суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог законодавства про захист прав споживачів, у тому числі проведено 4 планових перевірки, 42 позапланових. У 22 суб’єктів господарювання встановлені різного роду порушення вимог Закону України «Про захист прав споживачів», що на 144,4% більше за аналогічний період 2017 р. (у 2017р. 9 порушень). За результатами перевірок 19 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, накладено 3,315 тис. грн адміністративних штрафів ( на 171,4% більше у порівнянні з аналогічним періодом 2017 р.) . За результатами перевірок до 10 господарюючих суб’єктів застосовані адміністративно-господарські стягнення, передбачені статтею 23 Закону України «Про захист прав споживачів» у сумі 10,420 тис.грн (в аналогічному періоді за 2017 рік адміністративно-господарські стягнення не застосовувалися), сплачені у добровільному порядку 9,655 тис.грн що становить 92,7%.

Відповідно до секторального плану державного ринкового нагляду на 2018 рік та плану перевірок характеристик продукції на І квартал 2018 року, у її розповсюджувачів було здійснено 15 планових перевірок характеристик продукції та 5 позапланових перевірок.
За наслідками виявлених порушень застосовано адміністративно-господарських санкцій на суму 54,4 тис. грн. На підставі проведених перевірок, через невідповідність вимогам Технічним регламентам, до суб’єктів господарювання прийнято 11 Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку до приведення продукції до формальної відповідності із встановленими вимогами.
Також, у І кварталі 2018 року заведено 34 справи, що на 680% більше, ніж за аналогічний період 2017 р. (у І кварталі 2017 року було 5). За результатами розгляду справ застосовані штрафні санкції у сумі 44,094 тис. грн, що на 848,7% більше аналогічного періоду 2017 р. (у І кварталі 2017 року 5,195 тис.грн).

Виконувач обов’язки начальника Управління фітосанітарної безпеки Катерина Чупріна проаналізувала роботу очолюваного нею напрямку. Вона зазначила, що протягом 1 кварталу 2018 року при здійсненні фітосанітарних заходів щодо експортних об’єктів регулювання видано 1187 комплектів фітосанітарних сертифікатів, оглянуто 431 779,37 тонн вантажів, 17 407,6 м куб. лісоматеріалів, 85 000 штук саджанців ( саджанці винограду до Грузії) , 22 156 штук дерев’яного пакувального матеріалу. При здійсненні реекспорту об’єктів регулювання оглянуто 0,1 тонна насіннєвого матеріалу, 624,6 м куб. лісоматеріалів і оформлено 3 комплекти фітосанітарних сертифікатів на реекспорт. При переміщенні об’єктів регулювання в межах держави, проведено огляд 4 201,1 тон вантажів, 3 062 штуки дерев’яного пакувального матеріалу, оформлено 228 комплектів карантинних сертифікатів. При здійсненні контролю за ввезенням імпортних вантажів з об’єктами регулювання у відділах митного оформлення було виявлено 4 випадки порушення міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 15 (далі МСФЗ №15), а саме на пакувальному матеріалі відсутнє маркування, про що складено 4 нотифікаційних повідомлення (дерев’яні піддони – 49 штук з: Індії, Туреччини, Данії та Малайзії).
Про результати роботи з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи і стратегію розвитку лабораторної мережі на ІІ-ІІІ квартали поточного року доповів виконувач обов’язки директора Херсонської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби України В.Дериведмідь. Зокрема, він зупинився на напрацюваннях у напрямку переоснащення і переобладнання лабораторної мережі, що значно підвищить ефективність і якість роботи.

Начальник відділу правового забезпечення Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Олександр Скрипаль наголосив на важливості і необхідності використання засобів відеофіксації під час перевірок. Наразі всі структурні підрозділи і територіальні органи Головного управління забезпечені всім необхідним обладнанням.

З доповіддю також виступила керівник Херсонської філії державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Валентина Назаренко. Вона, зокрема, доповіла про хід роботи у цьому напрямку та заходах, які вживаються для актуалізації даних в Єдиному реєстрі тварин.
Протягом роботи колегії з відповідних питань були заслухані керівники районних управлінь.

Підбиваючи підсумки роботи колегії, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко ще раз наголосив на виконавчій дисципліні і відповідальності кожного співробітника, та посиленні контролю з боку начальників управлінь.
Заслухавши та обговоривши звіти керівників структурних підрозділів, колегія роботу Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за перший квартал 2018 року визнала задовільною.
19.06.2018
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області підбило підсумки роботи за перший квартал поточного року
15 червня 2018 року Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провело колегію, на якій підбило підсумки роботи за перший квартал поточного року і окреслило завдання на ІІ-ІІІ квартали 2018 року. Участь у роботі колегії взяв директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації Олександр Паливода. Колегію провів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко. Серед запрошених до обговорення питань діяльності установи – начальники Управлінь Головного управління, районних, міжрайонних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, начальники районних та міських державних лікарень ветеринарної медицини, директори Херсонської регіональної та міжрайонних державних лабораторій Держпродспоживслужби України, керівник Херсонської філії Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».
Перед тим, як перейти до обговорення питань порядку денного колегії, з нагоди Дня Державної служби, який відзначатиметься в Україні 23 червня, грамотами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області були нагороджені працівники Служби.
Розпочинаючи колегію, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко звернув увагу присутніх на необхідності посилення виконавчої та бюджетної дисциплін на всіх рівнях, приділенню особливої уваги антикорупційним заходам.
Про стратегію розвитку Головного управління та державних установ Держпросдспоживслужби Херсонської області, а також стан фінансового забезпечення установи у 1 кварталі 2018 року доповіла начальник Управління економіки, бухгалтерського обліку та звітності Надія Ладигіна.
Підсумкам роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби була присвячена доповідь начальника цього Управління Віталія Боярського.
Зокрема, він наголосив, що протягом останніх років епізоотична ситуація щодо особливо небезпечних хвороб тварин і птиці як на території України, так і Херсонської області значно ускладнилася. Так, у 2016-2017 роках на теренах Херсонщини зареєстровано 4 спалахи ВПГП та 9 спалахів АЧС . Держпродспоживслужбою вживаються заходи щодо профілактики та недопущення поширення зазначених захворювань. За словами Віталія Боярського, значну роль у поширенні АЧС відіграє людський фактор , а саме – неконтрольований забій свиней та реалізація продуктів забою у несанкціонованих місцях без відповідних дозвільних документів. Особливо широкого розповсюдження це явище має в переддень свят та в період куротно-оздоровчого сезону, коли збільшується туристичний потік в рекреаційні території Херсонської області. Ризики занесення та поширення особливо небезпечних хвороб тварин та птиці в цей період збільшуються, що, в свою чергу, може призвести до непередбачуваних економічних втрат та соціальної напруги серед місцевого населення.
Також він наголосив, що значну загрозу для здоров’я громадян несе стихійна торгівля харчовими продуктами з землі, із необладнаного автотранспорту, в антисанітарних умовах, які не пройшли ветеринарно – санітарної експертизи. Такі продукти можуть стати причиною виникнення гострих інфекційних шлунково-кишкових захворювань, особливо у дітей, людей похилого віку, із ослабленим імунітетом, вагітних.
З метою попередження та недопущення стихійної торгівлі, Держпродспоживслужбою разом з іншими контролюючими службами проводяться спільні рейди, але це не завжди допомагає, створюючи тимчасовий ефект. Вкрай небезпечною є купівля молочних, м’ясних продуктів та риби в місцях несанкціонованої торгівлі. Такі покупці потрапляють в групу ризику. Всім відомі минулорічні випадки захворювання на ботулізм в Україні. Деякі навіть з летальними наслідками. Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль безпечності продукції. Закон вимагає: сировина та харчові продукти тваринного походження підлягають обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних установах – лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача. Торгівля із землі суворо заборонена.
Відповідно до вимог ЗУ “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, експлуатаційний дозвіл отримують оператори ринку, які провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Також ця норма стосується агропродовольчих ринків. Для отримання експлуатаційного дозволу агропродовольчим ринком, однією з вимог є створення належних умов для роботи лабораторії, зокрема, надання у користування службових, облаштованих усім необхідним приміщень.
Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тарас Година-Арюпін доповів про основні показники роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за напрямком діяльності державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства. Так, за 5 місяців поточного року проведено 118 планових перевірок та 616 позапланових (за аналогічний період минулого року проведено 251 позапланову перевірку, планові не проводилися через дію мораторію). Відбір проб для проведення лабораторних досліджень став цього року відмінною особливістю реалізації одного із стратегічних напрямків роботи Управління, а саме – посилення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за закладами оздоровлення та відпочинку.
Цього року, як і планувалося стратегічним напрямом роботи, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області при тісній співпраці всіх управлінь були виконані інноваційні заходи, спрямовані на більш тісний контакт служби з відпочивальниками, гостями області в оздоровчий період.
Так, на офіційному сайті Головного управління створена вкладника «Оздоровча кампанія 2018» з підвкладинками «Стан пляжів», «Гарячі новини», «Дитячі оздоровчі заклади», «Загальнооздоровчі заклади». Відповідна інформація постійно оновлюється. Викладено перелік закладів, що знаходяться на дислокації Головного управління, а відтак, кожен охочий може подивитися, чи працює той чи інший заклад у правовому полі, чи отримав погодження Держпродспоживслужби.
Спільно з Управлінням захисту споживачів розроблена Пам’ятка для батьків, які вибирають оздоровчий заклад для своєї дитини, яка була розповсюджена через управління та заклади освіти. А для надання вчасної допомоги відпочивальникам під час курортно-туристичного сезону 2018 року були розроблені та розміщені на білбордах області 14 постерів з адресою та контактними даними Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Під час своєї доповіді заступник начальника Управління захисту прав споживачів Олександр Мандра підбив підсумки роботи Управління з питань державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, реклами, метрологічного та ринкового нагляду за перший квартал. Так, протягом цього часу перевірено 46 суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог законодавства про захист прав споживачів, у тому числі проведено 4 планових перевірки, 42 позапланових. У 22 суб’єктів господарювання встановлені різного роду порушення вимог Закону України «Про захист прав споживачів», що на 144,4% більше за аналогічний період 2017 р. (у 2017р. 9 порушень). За результатами перевірок 19 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, накладено 3,315 тис. грн адміністративних штрафів ( на 171,4% більше у порівнянні з аналогічним періодом 2017 р.) . За результатами перевірок до 10 господарюючих суб’єктів застосовані адміністративно-господарські стягнення, передбачені статтею 23 Закону України «Про захист прав споживачів» у сумі 10,420 тис.грн (в аналогічному періоді за 2017 рік адміністративно-господарські стягнення не застосовувалися), сплачені у добровільному порядку 9,655 тис.грн що становить 92,7%.
Відповідно до секторального плану державного ринкового нагляду на 2018 рік та плану перевірок характеристик продукції на І квартал 2018 року, у її розповсюджувачів було здійснено 15 планових перевірок характеристик продукції та 5 позапланових перевірок.
За наслідками виявлених порушень застосовано адміністративно-господарських санкцій на суму 54,4 тис. грн. На підставі проведених перевірок, через невідповідність вимогам Технічним регламентам, до суб’єктів господарювання прийнято 11 Рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку до приведення продукції до формальної відповідності із встановленими вимогами.
Також, у І кварталі 2018 року заведено 34 справи, що на 680% більше, ніж за аналогічний період 2017 р. (у І кварталі 2017 року було 5). За результатами розгляду справ застосовані штрафні санкції у сумі 44,094 тис. грн, що на 848,7% більше аналогічного періоду 2017 р. (у І кварталі 2017 року 5,195 тис.грн).
Виконувач обов’язки начальника Управління фітосанітарної безпеки Катерина Чупріна проаналізувала роботу очолюваного нею напрямку. Вона зазначила, що протягом 1 кварталу 2018 року при здійсненні фітосанітарних заходів щодо експортних об’єктів регулювання видано 1187 комплектів фітосанітарних сертифікатів, оглянуто 431 779,37 тонн вантажів, 17 407,6 м куб. лісоматеріалів, 85 000 штук саджанців ( саджанці винограду до Грузії) , 22 156 штук дерев’яного пакувального матеріалу. При здійсненні реекспорту об’єктів регулювання оглянуто 0,1 тонна насіннєвого матеріалу, 624,6 м куб. лісоматеріалів і оформлено 3 комплекти фітосанітарних сертифікатів на реекспорт. При переміщенні об’єктів регулювання в межах держави, проведено огляд 4 201,1 тон вантажів, 3 062 штуки дерев’яного пакувального матеріалу, оформлено 228 комплектів карантинних сертифікатів. При здійсненні контролю за ввезенням імпортних вантажів з об’єктами регулювання у відділах митного оформлення було виявлено 4 випадки порушення міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 15 (далі МСФЗ №15), а саме на пакувальному матеріалі відсутнє маркування, про що складено 4 нотифікаційних повідомлення (дерев’яні піддони – 49 штук з: Індії, Туреччини, Данії та Малайзії).
Про результати роботи з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи і стратегію розвитку лабораторної мережі на ІІ-ІІІ квартали поточного року доповів виконувач обов’язки директора Херсонської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби України В.Дериведмідь. Зокрема, він зупинився на напрацюваннях у напрямку переоснащення і переобладнання лабораторної мережі, що значно підвищить ефективність і якість роботи.
Начальник відділу правового забезпечення Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Олександр Скрипаль наголосив на важливості і необхідності використання засобів відеофіксації під час перевірок. Наразі всі структурні підрозділи і територіальні органи Головного управління забезпечені всім необхідним обладнанням.
З доповіддю також виступила керівник Херсонської філії державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Валентина Назаренко. Вона, зокрема, доповіла про хід роботи у цьому напрямку та заходах, які вживаються для актуалізації даних в Єдиному реєстрі тварин.
Протягом роботи колегії з відповідних питань були заслухані керівники районних управлінь.
Підбиваючи підсумки роботи колегії, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко ще раз наголосив на виконавчій дисципліні і відповідальності кожного співробітника, та посиленні контролю з боку начальників управлінь.
Заслухавши та обговоривши звіти керівників структурних підрозділів, колегія роботу Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за перший квартал 2018 року визнала задовільною.