Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області обговорило з аграріями безпечне використання засобів захисту рослин

Через теплу зиму та майже відсутність снігу на полях Херсонщини, активно почали розмножуватись гризуни. Їх кількість становить загрозу посівам озимих культур.

Тому аграрії продовжують проводити захисні заходи задля боротьби з мишами та збереження врожаю. Проте проводити їх потрібно правильно, з дотриманням суб’єктами господарювання законодавства у сфері захисту рослин, бо наслідки неправильного використання отруйних речовин можуть бути страшними, як, наприклад, загибель червонокнижних журавлів у біосферному заповіднику «Асканія-Нова». Бо однією з ймовірних причин загибелі птахів була отрута, якою обробили зерно для боротьби з гризунами на полях.

Тому 21 січня 2021 року, за ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, відбувся вебінар для суб’єктів господарювання на тему: «Умови використання родентицидів в галузі рослинництва». У заході взяли участь більше ніж 50 суб’єктів господарювання регіону, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, зберіганням та переробкою рослинницької продукції.

– Для ефективної реалізації державної політики щодо безпечного використання пестицидів та агрохімікатів дуже важливою є співпраця органів державної влади, аграрних асоціацій та суб’єктів господарювання. Адже важливі і боротьба зі шкідниками, і збереження врожаю, і збереження довкілля. Бо будь-яке недотримання вимог нормативно-правових актів призводить до пошкодження, погіршення стану рослин та якості продукції рослинного походження, а також забруднення навколишнього середовища, що негативно впливає на імідж України, в т.ч. Херсонщини, на міжнародній арені. – зазначив в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Михайло Опанащенко.

Начальник Управління фітосанітарної безпеки Лариса Коломієць вказала, що, зважаючи на сприятливі для розвитку мишоподібних гризунів агрокліматичні умови та наявність значної їх кількості у місцях резервацій, загроза пошкоджень посівів сільськогосподарських культур залишається істотною, а проведення захисних заходів актуальним.

Начальник відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  Микола Статкевич зауважив, що найпоширенішими та найнебезпечнішими шкідниками посівів сільськогосподарських культур є полівка звичайна та полівка гуртова. Їх шкодочинність дуже висока, зокрема, на деяких полях за неправильного або несвоєчасного регулювання чисельності гризунів втрати зерна озимої пшениці можуть досягати 35–40%, а у роки масового розмноження – інколи виникає потреба у пересіванні пошкоджених масивів.

Начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Катерина Чупріна детально розповіла про умови приготування отруйних принад та використання біологічних засобів захисту з прив’язкою до температурних умов та харчової привабливості  для кожного виду. Також було зазначено, що під час проведення захисних заходів від мишоподібних гризунів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни та допускати до роботи з принадами тільки осіб, які мають допуски на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.