Годівля і утримання птиці

Ефективно займатися розведенням птиці не така вже й проста справа. Молодняк високопродуктивних порід свійської птиці дуже чутливий до різноманітних інфекцій та інвазій, які у разі несвоєчасного проведення профілактичних і лікувальних заходів розвиваються значно інтенсивніше. У зв’язку з цим гостро постає проблема захисту здоров’я птахопоголів’я, адже чим більша кількість поголів’я тим більша ймовірність ризиків.

Для гусенят життєво можливою є температура у перші дні: з 1-го по 5 день – 28-24˚С, з 6-го по 10-й – 24-22˚С, 20-й день – 22-15˚С. Якщо температура нижча пташенята стають малорухливими погано тримаються на ногах, починають втрачати вагу й гинуть. З трьохмісячного віку гусенята можуть обходитись без обігріву, годувати гусенят потрібно 6-7 разів на добу і лише з 1,5 місячного віку можна переводити на чотири разову годівлю. Перші 5 днів гусенят годують вологими мішанками ячменю та вівсянки, пшеничних висівок з невеликою кількістю вареної картоплі, вареного яйця і зелені.

Мішанки можна готувати на сироватці або нежирному молоці. Застосування якісних збалансованих комбікормів позбавляє клопоту з приготування мішанок ще й гарантує високу збереженість молодняку.  Оптимальна температура для каченят 1-5 день – 28-24˚С (найважливіший період) на 6-15 день – 23-20˚С.  В першу добу світло не виключають взагалі, у перший тиждень освітлення підтримується 20 – 22 години, у наступні дні тривалість світлового дня повинна бути не менше 14 годин. Гуляти каченят можна випускати у теплу погоду з 5-ти денного віку, а на водойму з  квочкою з 8 днів, без квочки з тритижневого віку . Спочатку годують каченят 6 – 8 разів на добу, з 10 денного до 30 денного віку – 4 – 5 разів, з місячного віку 4 рази. Протягом 1-3 дня життя молодняку водоплавної птиці додають у воду вітамінно-мінеральний препарат (нутріл – селен), або чиктонік. Селен сприяє кращому росту молодняку, а в дорослої птиці профілактує зниження яйценосності та розкльови яєць. Для випоювання ліків заберають у птиці воду на 15 – 20 хвилин, а потім поставте вже з ліками та дочекайтесь поки пташенята все вип’ють. На 3 – 5 день пташенятам варто окремо випоїти  Енрофлоксацин  10%  розрахунку 0,5 мл на 1 л води або ампроліум 0,7 г на 1 л води три дні підряд. Повторити через  20 днів. Стимулює імунітет та підвищує стійкість птиці до різних інфекцій стерильний водний розчин інтерферонів АНФЛУРОН. Випоювати анфлурон потрібно у дозуванні 1 ампула (2мл) на 1 л води з розрахунку на 20 – 40 голів птиці протягом  першого тижня. Потім роблять перерву на тиждень і повторюють випоювання на третьому тижні.

Бройлерам 1-4 дня життя потрібно випоювати енроксил 10% з розрахунку 0,5 мл на 1 л води. В наступні 5 – 10 днів життя випоюють вітамінні препарати чіктонік (1 мл на 1 л води) і нутріл – селен (1 г на 2 л води). На 13 – 15 день ампроліум, або солі кокс, на 22 день фарматіл 10% (1 г на 2 л  води). На 13 -15  день – ампроліум  або солі кокс, на 20 – 22 день фарматіл 10% (1 г на 2л води), амоксоцилін 10% (1 г на 2 л води). На 24 – 26 день метранідазол К  (3г на 1 л води) протягом одного дня. На 27 – 31 день повторно випоюють гепа тонік.

Але для збереження сухопутної птиці в тому числі голубів дуже важливо профілактикувати хворобу Ньюкасла (псевдочуму птиці) яка може завдати великих збитків до 100% загибелі птиці. Для цього необхідно у  віці до 21 дня щепити молодняк вакциною проти хвороби Ньюкасла згідно настанови потім у 7 тижнів повторити.

(на фото фахівці Білозерського управління ГУДПСС в Херсонській області надають консультації стосовно годівлі та утримання птиці)