Днями ЗМІ Херсонщини та деякі інтернет-видання розмістили інформацію з посиланням на соцмережу про те, що на Генічеському ринку придбали м`ясо з гельмінтом. https://khersondaily.com/news/genichanka-nashla-v-bazarnom-mjase-dlinnogo-glista- http://khersonline.net/novosti/proisshestviya/115927-na-genicheskom-rynke-prodaetsya-myaso-s-gelmintami.html
Цей випадок прокоментувала кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри паразитології та ветсанекспертизи ДДАЕУ Шендрик Христина, яка спростувала можливість такої знахідки:
«Ветеринарно-санітарну експертизу м’яса (свинини) проводять, дотримуючись науковообґрунтованого порядку, згідно Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів, для запобігання виникнення паразитарних захворювань у людей. Якщо говорити конкретно про обстеження м’язів на ураження паразитами, то це обов’язкове дослідження на наявність личинкових стадій гельмінтів (цестод та нематод).
Щоб максимально спрощено пояснити людям і припинити паніку навколо нещодавно описаного випадку знахідки «довжелезного глиста» в свинячому м’ясі, розкажу що саме можна побачити неозброєним оком в м’язовій тканині: напівпрозорі міхурці розміром від головки сірника до горошини, які можуть бути личинками цестод (цистицерки або фіни). Але треба пам’ятати, що такі утворення можуть бути і непаразитарної природи, наприклад, абсцесами.
Інших же паразитів, тобто личинок трихінел, можна виявити тільки за допомогою спеціальних приладів (мікроскопу, трихінелоскопу) і досліджень (перетравлювання проб м’язів у штучному шлунковому соці).
Хочу акцентувати на тому, що статевозрілі гельмінти в товщі м’язів не паразитують! А те що побачила жінка під час смаження в шматку м’яса, скоріш за все було кровоносною судиною чи зв’язкою».
Зі свого боку, Генічеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошує, що на агропродовольчих ринках району діють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які оснащені всім необхідним лабораторним обладнанням для проведення експертизи харчових продуктів, а високопрофесійні фахівці лабораторій сумлінно виконують свої обов’язки щодо контролю за безпечністю харчових продуктів, які продаються на місцевих ринках.
20.08.2018
Глистів у м`ясі, яке придбали на Генічеському ринку не було. Коментар експерта
Днями ЗМІ Херсонщини та деякі інтернет-видання розмістили інформацію з посиланням на соцмережу про те, що на Генічеському ринку придбали м`ясо з гельмінтом. https://khersondaily.com/news/genichanka-nashla-v-bazarnom-mjase-dlinnogo-glista- http://khersonline.net/novosti/proisshestviya/115927-na-genicheskom-rynke-prodaetsya-myaso-s-gelmintami.html
Цей випадок прокоментувала кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри паразитології та ветсанекспертизи ДДАЕУ Шендрик Христина, яка спростувала можливість такої знахідки:
«Ветеринарно-санітарну експертизу м’яса (свинини) проводять, дотримуючись науковообґрунтованого порядку, згідно Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів, для запобігання виникнення паразитарних захворювань у людей. Якщо говорити конкретно про обстеження м’язів на ураження паразитами, то це обов’язкове дослідження на наявність личинкових стадій гельмінтів (цестод та нематод).
Щоб максимально спрощено пояснити людям і припинити паніку навколо нещодавно описаного випадку знахідки «довжелезного глиста» в свинячому м’ясі, розкажу що саме можна побачити неозброєним оком в м’язовій тканині: напівпрозорі міхурці розміром від головки сірника до горошини, які можуть бути личинками цестод (цистицерки або фіни). Але треба пам’ятати, що такі утворення можуть бути і непаразитарної природи, наприклад, абсцесами.
Інших же паразитів, тобто личинок трихінел, можна виявити тільки за допомогою спеціальних приладів (мікроскопу, трихінелоскопу) і досліджень (перетравлювання проб м’язів у штучному шлунковому соці).
Хочу акцентувати на тому, що статевозрілі гельмінти в товщі м’язів не паразитують! А те що побачила жінка під час смаження в шматку м’яса, скоріш за все було кровоносною судиною чи зв’язкою».
Зі свого боку, Генічеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошує, що на агропродовольчих ринках району діють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які оснащені всім необхідним лабораторним обладнанням для проведення експертизи харчових продуктів, а високопрофесійні фахівці лабораторій сумлінно виконують свої обов’язки щодо контролю за безпечністю харчових продуктів, які продаються на місцевих ринках.