Гельмінти: профілактика паразитарних захворювань у домашніх тварин

Фахівцями Нововоронцовської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводяться щеплення домашніх тварин проти сказу, а також роз’яснювальна робота щодо профілактики паразитарних захворювань та необхідності дегельмінтизації.

Гельмінти – небезпечні для здоров’я тварин та людей паразити, що можуть проникати в різні органи та тканини. Найчастіше живуть у кишківнику, але можуть вражати також кровоносну систему, печінку, мозок та проникати в інші частини тіла. Здатні спричиняти загальну інтоксикацію організму, алергічні реакції та різноманітні системні захворювання. Дуже легко потрапляють з поверхні тіла домашніх улюбленців до організму їх господарів. Тому питання про лікування та профілактику зараження гельмінтами надзвичайно важливе не лише для здоров’я котів та собак, а й попередження розвитку багатьох хвороб у людей.

Відсутність профілактики гельмінтозів у тварин може призвести до незворотних наслідків стану їх здоров’я навіть в тому випадку, якщо вони зовсім не гуляють на вулиці. Адже, зараження відбувається навіть при вживанні деяких продуктів харчування (наприклад, необроблених риби чи м’яса). Також гельмінти та їх яйця можуть потрапити до тваринного організму з верхнього одягу та взуття господарів.

Точно діагностувати зараження гельмінтами мають кваліфіковані ветеринари.

Розповсюджені симптоми, які сигналізують про наявність цих небезпечних паразитів:

Зовнішні ознаки. В результаті інтоксикації майже завжди за короткий строк втрачає здоровий блиск та помітно тьмяніє шерсть. Тварина стає млявою, сонливою і навіть роздратованою. Також можуть з’явитися темні виділення з очей.
Розлади травної системи. Крім того, майже завжди спостерігаються зміна апетиту: деякі собаки чи коти перестають їсти, інші  – навпаки починають харчуватися дуже жадібно.
Продукти метаболізму, накопичуючись в організмі, призводять до невпинного порушення стану здоров’я. Якщо ігнорувати ці симптоми, кожного дня збільшується ризик того, що улюбленець загине.

Спеціальні антигельмінтні ліки для собак та котів здатні не лише допомогти позбутися паразитів, а й попередити ураження організму.