Fireblight – небезпечне захворювання Вашого саду

З метою виявлення регульованих шкідливих організмів – бактеріального опіку плодових – та вжиття своєчасних заходів із локалізації і ліквідації його вогнищ у Скадовському районі головними спеціалістами відділу фітосанітарних заходів на кордоні Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області розпочато обстеження плодових насаджень.

Бактеріальний опік плодових — небезпечна карантинна хвороба, що має статус обмежено поширеної на території України. Вона уражує грушу, яблуню, айву, сливу, абрикоси, вишню, черешню, персик, горобину, глід, кизильник, смородину, суницю, троянду тощо.

Виділяють три критичні періоди появи хвороби: 1 – ранньовесняний (період розпускання бруньок і цвітіння), 2 – літній (період інтенсивного росту дерев), 3 – осінній (період посиленого сокоруху).

Тип ураження – некрози. Квітки раптово в′януть і чорніють, але залишаються на деревах. На корі виділяється ексудат у вигляді краплин молочно-білого кольору, який на повітрі буріє, кора розтріскується. Уражені пагони згинаються у вигляді гачка, що є характерною ознакою опіку плодових. Поширення хвороби відбувається за допомогою комах–запилювачів (бджоли, оси, джмелі), мух, попелиць тощо. Також розповсюдженню захворювання сприяють перелітні птахи та повітряні потоки.

На території Скадовського району обстеженню підлягали плодові дерева на присадибних ділянках. Під час візуального обстеження плодових насаджень бактеріального опіку плодових не виявлено. Проти опіку плодових дерев здійснюються карантинні заходи.

У разі виявлення даної хвороби, слід негайно поінформувати Управління фітосанітарної безпеки у м. Херсоні (адреса: вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13) та державних фітосанітарних інспекторів у районах області, аби вжити термінових заходів щодо ліквідації.