Фахівцями Великоолександрівського управління проведені комісійні обстеження закладів освіти по профілактиці харчових отруєнь

Харчування дітей в закладах освіти повинно бути якісним, збалансованим, відповідати віковим потребам дітей щодо вмісту поживних речовин та безпечним в епідемічному відношенні.

На виконання доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 23.09.2021 до листа Офісу Президента України від 22.09.2021, рішення обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 21.09.2021 №21 та відповідно до розпорядження голови Калинівської селищної ради від 08 жовтня 2021 № 58 фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства  Великоолександрівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області взяли участь у роботі комісії по перевірці закладів освіти Калинівської селищної ради з питань дотримання вимог  санітарного законодавства та профілактики харчових отруєнь.

11 жовтня було обстежено 4 заклади: Калинівський опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Бобровокутський ЗЗСО І-ІІ ступенів – ДНЗ, Благодатівський ЗЗСО І ступеня – ДНЗ та Калинівський дошкільний навчальний заклад.

 В ході обстеження зверталась особлива увага на:

– наявність належного контролю з боку медичних працівників за якістю продуктів, які надходять до закладів;

– відповідність супровідних документів наявним продуктам, дотримання вимог щодо відсутності в продуктах заборонених складових та контроль за вмістом цукру та солі;

– дотримання умов зберігання харчових продуктів, термінів їх реалізації,  товарного сусідства, температурного режиму відповідно до вимог виробника;

-наявність умов для приготування їжі, відповідність приміщень харчоблоків по  площі, наявність та справність технологічного обладнання, дотримання поточності технологічного процесу;

– дотримання технології приготування страв, забезпечення повторної термічної обробки при приготуванні страв із м’яса, риби, сиру кисломолочного;

– забезпечення закладів холодною та гарячою проточною водою, наявність умов для миття столового та кухонного посуду, окремих мийних ванн для миття сирих продуктів, дотримання правил їх миття;

– обізнаність працівників харчоблоків щодо профілактики харчових отруєнь, недопущення до приготування їжі осіб з ознаками гострих кишкових інфекцій, дотримання особистої гігієни працівників та наявність умов для миття рук персоналу.

Основними порушеннями були: недотримання поточності технологічного процесу, недостатній контроль з боку медичних працівників за дотриманням персоналом вимог законодавства при приготуванні їжі,  порушення правил миття посуду, недостатня обізнаність персоналу щодо вимог санітарних правил тощо.

За результатами комісійних обстежень підготовлені листи керівникам освітніх закладів з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень та лист голові селищної ради. Проведена роз’яснювальна робота з персоналом закладу з питань профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Робота в цьому напрямку триває та знаходиться на особливому контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.