Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжують моніторити територію області для контролю за застосуванням родентицидів

З метою недопущення нанесенню шкоди людям та навколишньому середовищу в результаті застосування пестицидів та агрохімікатів, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжують посилений моніторинг сільськогосподарських угідь нашої області, для контролю за застосуванням родентицидів.

Особливу увагу приділено землям, які розташовані в межах 40 км від Біосферного заповідника «Асканія нова».

Коментує начальник Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Лариса Коломієць.

 

Нагадаємо, на виконання рішення комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 7 квітня 2021 року, з березня комісійно обстежувались сільськогосподарські угіддя для виявлення отруєних принад для боротьби з мишоподібними гризунами. Сумісними зусиллями Держпродспоживслужби, Херсонської обласної державної адміністрації, правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування було вжито заходів щодо боронування полів, на яких були виявлені отруйні принади на площі понад 500 га.

Восени 2021 року фактів застосування родентицидів з порушенням регламентів, норм та правил не виявлено. Загалом обстежено 26,8 тис га територій області, з метою виявлення отруйних принад на поверхні грунту.

Зазначимо, Держпродспоживслужба ініціює створення зони екологічної безпеки довкола заповідника «Асканія-Нова».

Суть зони екологічної безпеки полягає в застосуванні на території Херсонської області в межах 40-кілометрової зони Біосферного заповідника «Асканія-Нова» родентицидів тільки біологічного походження. Задля попередження загибелі представників фауни, зокрема і червонокнижної.

На сьогодні у Державному реєстрі пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні для захисту посівів від гризунів, окрім біологічних родентицидів, представлені родентициди хімічного походження на основі таких діючих речовин як бродіфакум, бромадіолон і флокумафен. Препарати з зазначеними діючими речовинами являються антикоагулянтами з групи кумаринів та мають подібну дію на тварин, в тому числі і птахів, тобто призводять до їх болісної загибелі через численні внутрішні кровотечі.

Створення 40-кілометрової зони екологічної безпеки навколо заповідника допоможе запобігти повторенню трагедії, яка відбулася взимку цього року, коли у «Асканії-Новій» відбулася масова загибель птахів, у тому числі, червонокнижних. Тоді в зразках патолого-анатомічного матеріалу, відібраного від загиблої птиці, було виявлено бродіфакум.

Разом з тим нагадуємо, рішенням голови Херсонської обласної державної адміністрації від 15.07.2021 року №592 заборонено використовувати родентициди на основі діючої речовини бродіфакум в межах 40-ка зони Біосферного заповідника «Асканія Нова».