Фахівці Держпродспоживслужби обстежили мисливські угіддя Горностаївського району

У період з 8 по 10 липня 2020 року  фахівцями Горностаївського  районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та Горностаївської районної державної лікарні ветеринарної медицини проведено епізоотичне обстеження мисливських угідь Горностаївської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок (райУТМР) та збір інформації щодо дотримання вимог законодавства у сфері ветеринарної медицини для погодження сезону полювання 2020-2021рр. на пернату дичину в мисливських угіддях Горностаївського району.

Саме цей вид полювання є одним із найпопулярніших у мисливському середовищі. Цьогоріч сезон полювання на пернату дичину  на території мисливських угідь розпочнеться з 15 серпня. Це період для полювання на качок, лисок, куликів, диких голубів, перепілок.

Загальна площа мисливських угідь наданих у користування Горностаївської районної організації УТМР складає 86600 га. До складу райУТМР входить 13 первинних мисливських колективів.

Неблагополучних пунктів по інфекційних хворобах тварин та території району не числиться.

Інформація про виявлення в мисливських угіддях диких тварин/птиці з  підозрілою (невластивою) поведінкою, трупів загиблих тварин/птиці,  погіршення епізоотичного стану на території мисливських угідь тощо в державні установи ветмедицини від працівників райУТМР на протязі поточного року не надходила.

Профілактичні протиепізоотичні заходи на території мисливських угідь проводяться у відповідності до Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних заразних хвороб тварин по Горностаївському району на 2020 рік.

Крім того, зважаючи на складну епізоотичну ситуацію в Україні та на території Херсонської області щодо високопатогенного грипу птиці та африканської чуми свиней, з метою  охорони території району від занесення збудників цих небезпечних хвороб, профілактичні заходи також здійснюються згідно Плану комплексних заходів з профілактики високопатогенного грипу та хвороби Ньюкасла птиці на території Горностаївського району затвердженого протокольним рішенням ДНПК при Горностаївській райдержадміністрації від  02 грудня 2016 року № 8 та Плану спільних основних заходів у разі виникнення надзвичайної ситуації пов’язаної із африканською чумою свиней (АЧС) в Горностаївському районі затвердженого протокольним рішенням ДНПК при райдержадміністрації № 6 від 08 серпня 2016 року.

За результатами обстеження проведено робочу нараду представників Держпродспоживслужби та Горностаївського райУТМР в ході якої було розглянуто акт епізоотичного обстеження мисливських угідь з пропозиціями,  обговорено актуальні питання (проведення обліку чисельності мисливських тварин, добування бродячих собак і котів в мисливський сезон під час полювання, регулювання чисельності рудої лисиці, облаштування забійних майданчиків для оброблення відстріляної на полюванні дичини згідно з ветеринарно-санітарними вимогами, утилізація відходів полювання) та шляхи їх вирішення.