Етика державних службовців та посадових осіб як засіб запобігання та виявлення корупції.

В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Херсонській  області (далі – Головне управління) була проведена ZOOM –  конференція на тему: «Етика державних службовців та посадових осіб як засіб запобігання та протидії корупції», в якому прийняли участь державні службовці та посадові особи Головного управління та установ, які належать до сфери управління Держпродспоживслужби.

Під час навчання в.о. завідувача сектору з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Анастасія Ветух  довела до присутніх інформацію що етика поведінки державних службовців та посадових осіб є одним з  механізмів протидії корупції

Корупція – це зловживання особою своїми службовими повноваженнями чи пов’язаними з ними можливостями заради власних інтересів.

Етика державних службовців та посадових осіб — це система норм поведінки, порядок дій і правил, взаємин і принципів у державно-службових відносинах, які ґрунтуються на нормах загальнолюдської моралі.

Законодавство про професійну етику є частиною антикорупційного законодавства. В Законі України «Про запобігання корупції» (далі  – Закон) правилам етичної поведінки присвячений цілий розділ (VI), що вказує на антикорупційну спрямованість зазначених правил.

На виконання ч.2 ст.37 Закону Національним агентством України з питань державної служби затверджено Загальні правила етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (наказом НАДС        від 28.04.2021 р. № 72-21 оновлено зазначені правила (https://dpss-ks.gov.ua/wp-content/uploads/2021/06/zagalni-pravila-etichnoyi-povedinki.pdf)).