Зараз на прилавках магазинів можна побачити велику різноманітність фруктів – як добре нам знайомих, так і екзотичних тропічних, з дивними назвами та зовнішнім видом, про які колись ми навіть і уяви не мали.
Тож давайте знайомитися з найцікавішими представниками екзотичного світу.
Гуава – сестра української груші
Гуава – фрукт, який росте у тропічному поясі і дуже схожий на нашу грушу.
Недоспіла гуава досить кисла й неприємна, в’язка на смак. Коли ж ці екзотичні плоди дозрівають до «потрібної кондиції», вони дуже смачні і досить корисні.
Гуаву рекомендують вживати при інтоксикації та усіляких незначних запальних процесах кишково-шлункового тракту. А свіжовичавлений сік гуави і насіння плодів позитивно впливають на роботу шлунку. Їсти можна фрукт разом зі шкіркою, але з цим треба бути обережними діабетикам, тому що вона підвищує рівень глюкози.

Око дракона – фрукт з великою кількістю вітамінів
У побуті око дракона називається лонган. Цей фрукт росте в Таїланді на високих 10-метрових деревах. Якщо зняти з нього шкірку, всередині ви побачите білу м’якоть. Вона надзвичайно корисна через великий вміст мікроелементів. Зокрема, мова йде про органічні кислоти, білки, кальцій, мідь, цинк, фосфор і залізо.

Нойна
Інша назва фрукта – цукрове яблуко, яке дійсно дуже солодке. За смаком нойна більше нагадує пізній абрикос, зростає у тропічному поясі і використовується від коренів до плодів. Відвари і настоянки з листя, коренів і кори нойни допомагають при підвищеній температурі і навіть дизентерії.
При виборі нойни на ринку будьте уважні, важливо придбати саме стиглий фрукт, інакше ви ризикуєте отруїтися. Нойна повинна бути зеленкуватою, важкою і м’якою на дотик. Ну і, звісно, фрукт має дуже добре і смачно пахнути. При вживанні плоду не їжте насіння – воно корисне виключно у вигляді олії, що використовується у косметології.

Сирсак (соусеп)
Інша назва цього тропічного делікатесу – сметанне яблуко. Воно має кисло-солодкий смак і містить багато корисних елементів. Дослідники масово заявляють, що сирсак здатний лікувати рак. Європейські вчені з’ясували, що плід насправді зупиняє поширення хвороби і знижує активність ракових клітин. Повноцінно замінити хіміотерапію сирсак не може, але сприяти профілактиці захворювання здатний. У китайській медицині додають порошок з висушених фруктів сирсаку у ліки і пігулки. Але, незважаючи на приємний смак і корисні властивості фрукту, його надлишок у раціоні може призвести до інтоксикації і навіть галюцинацій.

Шоколадний чіку
Фрукт чіку має другу назву – сеподилла. Чику їдять сирою, відокремлюючи м’якоть від гіркої шкірки і твердого насіння. Фрукт має карамельний присмак, а деякі сорти — кавовий і шоколадний смак. За консистенцією чіку м’який і повинен бути досить великим. Перед вживанням сеподиллу рекомендують охолодити, розрізати навпіл або на часточки. М’якоть можна їсти ложкою або просто відкушувати від шкірки, як кавун або диню.

Пітахайя – драконій фрукт
В залежності від сорту пітахайя виглядає по-різному. Біла має рожеву шкірку і білу м’якоть, червона – рожеву шкірку і червону м’якоть, жовта – відповідно жовту шкірку і білу м’якоть. Але всі вони популярні і незвичайні на смак, а також надзвичайно корисні. Зокрема, завдяки високому вмісту клітковини і антиоксидантів. Також пітахайю рекомендують до вживання діабетикам, оскільки фрукт знижує рівень цукру у крові. З фрукта готують десерти і соки, а м’якоть додають у салати і легкі страви. Серед побічних ефектів спостерігається лише алергічна реакція, а також нетравлення у разі переїдання.

Екзотичні фрукти лічі
На смак лічі схожа на виноград, по консистенції – на затверділе желе. При виборі сливи обов’язково треба помацати самі ягідки, вони не повинні бути занадто м’які або потемнілі. Якщо лічі темно-бордового кольору, то це означає, що вона не особливо свіжа. Як варіант – можна спробувати сушену лічі. З неї варять сиропи, заливають желе і навіть додають у морозиво.
Завдяки великій кількості калію, магнію і вітамінів групи С лічі сприяє зміцненню серцево-судинної системи. Китайські лікарі рекомендують вживати лічі тим, хто має підвищений рівень холестерину.

Тропічні фрукти – це неймовірна різноманітність смаків і чудернацьких форм. Але ми радимо не тільки вибирати найбільш рідкісні фрукти, але і переконатися в тому, що ви їх купуєте у перевіреному місці.
29.11.2018
Екзотичні вітаміни
Зараз на прилавках магазинів можна побачити велику різноманітність фруктів – як добре нам знайомих, так і екзотичних тропічних, з дивними назвами та зовнішнім видом, про які колись ми навіть і уяви не мали.
Тож давайте знайомитися з найцікавішими представниками екзотичного світу.
Гуава – сестра української груші
Гуава – фрукт, який росте у тропічному поясі і дуже схожий на нашу грушу.
Недоспіла гуава досить кисла й неприємна, в’язка на смак. Коли ж ці екзотичні плоди дозрівають до «потрібної кондиції», вони дуже смачні і досить корисні.
Гуаву рекомендують вживати при інтоксикації та усіляких незначних запальних процесах кишково-шлункового тракту. А свіжовичавлений сік гуави і насіння плодів позитивно впливають на роботу шлунку. Їсти можна фрукт разом зі шкіркою, але з цим треба бути обережними діабетикам, тому що вона підвищує рівень глюкози.
Око дракона – фрукт з великою кількістю вітамінів
У побуті око дракона називається лонган. Цей фрукт росте в Таїланді на високих 10-метрових деревах. Якщо зняти з нього шкірку, всередині ви побачите білу м’якоть. Вона надзвичайно корисна через великий вміст мікроелементів. Зокрема, мова йде про органічні кислоти, білки, кальцій, мідь, цинк, фосфор і залізо.
Нойна
Інша назва фрукта – цукрове яблуко, яке дійсно дуже солодке. За смаком нойна більше нагадує пізній абрикос, зростає у тропічному поясі і використовується від коренів до плодів. Відвари і настоянки з листя, коренів і кори нойни допомагають при підвищеній температурі і навіть дизентерії.
При виборі нойни на ринку будьте уважні, важливо придбати саме стиглий фрукт, інакше ви ризикуєте отруїтися. Нойна повинна бути зеленкуватою, важкою і м’якою на дотик. Ну і, звісно, фрукт має дуже добре і смачно пахнути. При вживанні плоду не їжте насіння – воно корисне виключно у вигляді олії, що використовується у косметології.
Сирсак (соусеп)
Інша назва цього тропічного делікатесу – сметанне яблуко. Воно має кисло-солодкий смак і містить багато корисних елементів. Дослідники масово заявляють, що сирсак здатний лікувати рак. Європейські вчені з’ясували, що плід насправді зупиняє поширення хвороби і знижує активність ракових клітин. Повноцінно замінити хіміотерапію сирсак не може, але сприяти профілактиці захворювання здатний. У китайській медицині додають порошок з висушених фруктів сирсаку у ліки і пігулки. Але, незважаючи на приємний смак і корисні властивості фрукту, його надлишок у раціоні може призвести до інтоксикації і навіть галюцинацій.
Шоколадний чіку
Фрукт чіку має другу назву – сеподилла. Чику їдять сирою, відокремлюючи м’якоть від гіркої шкірки і твердого насіння. Фрукт має карамельний присмак, а деякі сорти — кавовий і шоколадний смак. За консистенцією чіку м’який і повинен бути досить великим. Перед вживанням сеподиллу рекомендують охолодити, розрізати навпіл або на часточки. М’якоть можна їсти ложкою або просто відкушувати від шкірки, як кавун або диню.
Пітахайя – драконій фрукт
В залежності від сорту пітахайя виглядає по-різному. Біла має рожеву шкірку і білу м’якоть, червона – рожеву шкірку і червону м’якоть, жовта – відповідно жовту шкірку і білу м’якоть. Але всі вони популярні і незвичайні на смак, а також надзвичайно корисні. Зокрема, завдяки високому вмісту клітковини і антиоксидантів. Також пітахайю рекомендують до вживання діабетикам, оскільки фрукт знижує рівень цукру у крові. З фрукта готують десерти і соки, а м’якоть додають у салати і легкі страви. Серед побічних ефектів спостерігається лише алергічна реакція, а також нетравлення у разі переїдання.
Екзотичні фрукти лічі
На смак лічі схожа на виноград, по консистенції – на затверділе желе. При виборі сливи обов’язково треба помацати самі ягідки, вони не повинні бути занадто м’які або потемнілі. Якщо лічі темно-бордового кольору, то це означає, що вона не особливо свіжа. Як варіант – можна спробувати сушену лічі. З неї варять сиропи, заливають желе і навіть додають у морозиво.
Завдяки великій кількості калію, магнію і вітамінів групи С лічі сприяє зміцненню серцево-судинної системи. Китайські лікарі рекомендують вживати лічі тим, хто має підвищений рівень холестерину.
Тропічні фрукти – це неймовірна різноманітність смаків і чудернацьких форм. Але ми радимо не тільки вибирати найбільш рідкісні фрукти, але і переконатися в тому, що ви їх купуєте у перевіреному місці.