Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує, що для здійснення у безпечний спосіб експорту кукурудзи з України в Китайську Народну Республіку (далі – Китай), між Міністерством аграрної політики та продовольства України (що надалі іменується МАППУ) та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китаю (що надалі іменується AQSIQ) було досягнуто домовленостей щодо фітосанітарних вимог, які були закріплені у відповідному Протоколі фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи з України до Китаю (далі – Протокол), більш детально, з яким можна ознайомитися на офіційному сайті Держпрдспоживслужби, за посиланням: http://consumer.gov.ua/ContentPages/Fitosanitarni_ Vimogi_Krain/89, в розділі Китайська Народна Республіка).
Так, відповідно до даного Протоколу кукурудза, що експортується в Китай, повинна відповідати нормам чинного фітосанітарного законодавства, правилам імпорту та національним стандартам Китаю і не повинна містити живих комах та шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем у Китаї (згідно переліку у Додатку 1 до Протоколу); та не повинна бути умисно змішана або заражена іншими зерновими або чужорідними матеріалами які можуть містити карантинні організми.
МАППУ повинно забезпечити проведення вивчення та дослідження впродовж періоду вегетації кукурудзи із використанням міжнародно прийнятих методів нагляду та дослідження на предмет присутності таких шкідливих організмів, як Pantoea stewartii subs. Stewartii, Cladosporium griseo-olivaceum та Wheat streak mosaic virus для забезпечення відсутності таких шкідливих організмів у кукурудзі, експортованій в Китай.
Підприємства, що експортують кукурудзу в Китай, повинні забезпечувати процедури очистки, зокрема, просіювання, в процесі зберігання та транспортування кукурудзи або на етапі до її відвантаження з метою суттєвого зниження можливості перевезення ґрунту, решток рослин, домішок, насіння небезпечних бур’янів та інших зернових.
Експортери та елеватори, що планують експортувати кукурудзу в Китай, з метою забезпечення виконання ними відповідних карантинних вимог та процедур очистки, зокрема, просіювання повинні бути зареєстровані, а інформація щодо внесення їх до відповідного реєстру повинна завчасно надаватися AQSIQ.
Перед здійсненням експорту кукурудзи до Китаю, Держпродспоживслужбою здійснюються відповідні фітосанітарні заходи, а на кожну партію, що відповідає вимогам цього Протоколу, видається фітосанітарний сертифікат із зазначеням того, що відповідна партія відповідає вимогам, встановленим Протоколом фітосанітарних вимог щодо експорту кукурудзи з України до Китаю, та не містить шкідливих організмів, що знаходяться під карантинним контролем Китаю.
Відповідні китайські імпортери зобов’язані завчасно, до здійснення імпорту отримати Дозвіл на імпорт, який видає AQSIQ. Кукурудза повинна завозитись в порти, визначені AQSIQ, та перероблятись на заводах, визначених AQSIQ. Завантаження, розвантаження, транспортування, зберігання та переробка імпортованої кукурудзи повинні здійснюватись у відповідності з вимогами карантинного та митного контролю Китаю. Імпортована кукурудза не може розповсюджуватись без переробки, вона також не може використовуватись у якості насіннєвого матеріалу.
При прибутті української кукурудзи до китайських портів, органи інспекції та карантину Китаю (територіальні підрозділи AQSIQ) проводитимуть карантинний контроль та інспекцію. Якщо при прибутті в кукурудзі буде виявлено Pantoea stewartii subs. Stweartii, Cladosporium griseoolivaceum чи Wheat streak mosaic virus, територіальні підрозділи AQSIQ мають право повернути або знищити таку партію. При виявленні будь-якого іншого шкідника, що знаходиться під карантинним контролем згідно Додатку 1 до Протоколу, такій партії буде дозволено ввезення після дієвої обробки. У разі, якщо обробка не виявиться дієвою, територіальні підрозділи AQSIQ мають право повернути або знищити таку партію. При виявленні інших карантинних шкідливих організмів, що не входять до Додатку 1 до Протоколу, така партія буде оброблена згідно відповідних положень Закону КНР “Про засади карантинного контролю тварин та рослин при перетині державного кордону Китаю” та підзаконних актів до цього закону. Якщо проблема є достатньо серйозною, AQSIQ має право призупинити імпорт від відповідного експортера, елеватора, регіону вирощування або навіть усіх регіонів вирощування в Україні до вжиття необхідних заходів для виправлення становища.
Більш детальну інформацію, щодо здійснення вивчення та дослідження посівів кукурудзи впродовж періоду її вегетації, та процедури внесення до реєстру експортерів та елеваторів, що планують експортувати кукурудзу в Китай, можна отримати в Управлінні фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34; тел. (0552) 26-36-06.
09.01.2018
До відома осіб, у разі наміру експорту кукурудзи з України в Китайську Народну Республіку!!!
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує, що для здійснення у безпечний спосіб експорту кукурудзи з України в Китайську Народну Республіку (далі – Китай), між Міністерством аграрної політики та продовольства України (що надалі іменується МАППУ) та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китаю (що надалі іменується AQSIQ) було досягнуто домовленостей щодо фітосанітарних вимог, які були закріплені у відповідному Протоколі фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи з України до Китаю (далі – Протокол), більш детально, з яким можна ознайомитися на офіційному сайті Держпрдспоживслужби, за посиланням: http://consumer.gov.ua/ContentPages/Fitosanitarni_ Vimogi_Krain/89, в розділі Китайська Народна Республіка).
Так, відповідно до даного Протоколу кукурудза, що експортується в Китай, повинна відповідати нормам чинного фітосанітарного законодавства, правилам імпорту та національним стандартам Китаю і не повинна містити живих комах та шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем у Китаї (згідно переліку у Додатку 1 до Протоколу); та не повинна бути умисно змішана або заражена іншими зерновими або чужорідними матеріалами які можуть містити карантинні організми.
МАППУ повинно забезпечити проведення вивчення та дослідження впродовж періоду вегетації кукурудзи із використанням міжнародно прийнятих методів нагляду та дослідження на предмет присутності таких шкідливих організмів, як Pantoea stewartii subs. Stewartii, Cladosporium griseo-olivaceum та Wheat streak mosaic virus для забезпечення відсутності таких шкідливих організмів у кукурудзі, експортованій в Китай.
Підприємства, що експортують кукурудзу в Китай, повинні забезпечувати процедури очистки, зокрема, просіювання, в процесі зберігання та транспортування кукурудзи або на етапі до її відвантаження з метою суттєвого зниження можливості перевезення ґрунту, решток рослин, домішок, насіння небезпечних бур’янів та інших зернових.
Експортери та елеватори, що планують експортувати кукурудзу в Китай, з метою забезпечення виконання ними відповідних карантинних вимог та процедур очистки, зокрема, просіювання повинні бути зареєстровані, а інформація щодо внесення їх до відповідного реєстру повинна завчасно надаватися AQSIQ.
Перед здійсненням експорту кукурудзи до Китаю, Держпродспоживслужбою здійснюються відповідні фітосанітарні заходи, а на кожну партію, що відповідає вимогам цього Протоколу, видається фітосанітарний сертифікат із зазначеням того, що відповідна партія відповідає вимогам, встановленим Протоколом фітосанітарних вимог щодо експорту кукурудзи з України до Китаю, та не містить шкідливих організмів, що знаходяться під карантинним контролем Китаю.
Відповідні китайські імпортери зобов’язані завчасно, до здійснення імпорту отримати Дозвіл на імпорт, який видає AQSIQ. Кукурудза повинна завозитись в порти, визначені AQSIQ, та перероблятись на заводах, визначених AQSIQ. Завантаження, розвантаження, транспортування, зберігання та переробка імпортованої кукурудзи повинні здійснюватись у відповідності з вимогами карантинного та митного контролю Китаю. Імпортована кукурудза не може розповсюджуватись без переробки, вона також не може використовуватись у якості насіннєвого матеріалу.
При прибутті української кукурудзи до китайських портів, органи інспекції та карантину Китаю (територіальні підрозділи AQSIQ) проводитимуть карантинний контроль та інспекцію. Якщо при прибутті в кукурудзі буде виявлено Pantoea stewartii subs. Stweartii, Cladosporium griseoolivaceum чи Wheat streak mosaic virus, територіальні підрозділи AQSIQ мають право повернути або знищити таку партію. При виявленні будь-якого іншого шкідника, що знаходиться під карантинним контролем згідно Додатку 1 до Протоколу, такій партії буде дозволено ввезення після дієвої обробки. У разі, якщо обробка не виявиться дієвою, територіальні підрозділи AQSIQ мають право повернути або знищити таку партію. При виявленні інших карантинних шкідливих організмів, що не входять до Додатку 1 до Протоколу, така партія буде оброблена згідно відповідних положень Закону КНР “Про засади карантинного контролю тварин та рослин при перетині державного кордону Китаю” та підзаконних актів до цього закону. Якщо проблема є достатньо серйозною, AQSIQ має право призупинити імпорт від відповідного експортера, елеватора, регіону вирощування або навіть усіх регіонів вирощування в Україні до вжиття необхідних заходів для виправлення становища.
Більш детальну інформацію, щодо здійснення вивчення та дослідження посівів кукурудзи впродовж періоду її вегетації, та процедури внесення до реєстру експортерів та елеваторів, що планують експортувати кукурудзу в Китай, можна отримати в Управлінні фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34; тел. (0552) 26-36-06.