До відома: Небезпечний карантинний шкідник – середземноморська плодова муха, як не привезти такий «подарунок» під час міжнародних подорожей

Взимку збільшується обсяг ввезення в Україну цитрусових фруктів. Разом з тим, збільшується і ризик проникнення та розповсюдження небезпечного карантинного шкідника – середземноморської плодової мухи.

Цей шкідник поширений в багатьох країнах світу, його включено до списків карантинних організмів Європейської і Середземноморської організації з карантину і захисту рослин (ЕРРО), Азійської та Тихоокеанської Комісії із захисту рослин (АРРРС), Комітету охорони здоров’я рослин (COSAVE), Ради попередження процедур позовів і заяв (СРРО), Міжнародної і регіональної організації здоров’я рослин (OIRSA), Тихоокеанської організації захисту рослин (РРРО). Це свідчить про те, що середземноморська плодова муха несе високий фітосанітарний ризик, і в разі проникнення і розповсюдження на нових територіях може заподіяти значні економічні збитки.

Для України проникнення і розповсюдження середземноморської плодової мухи, в першу чергу, загрожує плодівництву південних областей, особливо тих, де є міжнародні морські і річкові порти, через які відбувається ввезення імпортних овочів і фруктів на нашу територію.

Середземноморська плодова муха відноситься до групи найбільш шкодочинних видів. До зони ризику потрапляють більше 200-ти видів рослин, з них: цитрусові, банан, хурма, полуниця, абрикос, яблуня, слива, черешня, виноград, томати, баклажани тощо. Цей шкідник походить з тропічної Африки і вже поширився на всіх континентах.

За розміром середземноморська плодова муха трохи менше звичайної домашньої мухи – 4,5 мм., має специфічне строкате забарвлення.

Дорослі комахи за допомогою вітру можуть пасивно переноситись на значні відстані (до 20 км). Характерною особливістю личинок є їх здатність стрибати на відстань 15–20 см. Тому пупарії (лялечки) можна виявити в різних місцях на певній відстані від опалих плодів. Тривалість розвитку шкідника варіює і залежить від погодних умов. При температурі 26 ºС розвиток від яйця до імаго відбувається за 18-20 днів, при температурі 16 ºС – за 100 днів.

Ушкоджені плоди зовні не дуже відрізняються від здорових, при натисканні вони продавлюються. Розрізавши пошкоджені плоди, всередині можна виявити білувато-кремових личинок мухи. На шкірці персиків, в місцях проколів з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця тверднуть і темнішають; частіше ушкоджені місця виявляють з нижнього боку висячих плодів. На плодах цитрусових культур в місцях проколу тканини розм’якшуються, набувають інтенсивного червоного кольору і утворюється горбик.

Як вберегтися від цього небезпечного шкідника?

Основним фітосанітарним заходом є огляд вантажів рослинної продукції у місцях розмитнення та розвантаження, проведення в подальшому фітосанітарної експертизи зразків відібраних під час огляду.  При виявленні середземноморської плодової мухи в живому стані необхідно за можливості провести знезараження. Якщо до вантажу неможливо застосувати фітосанітарні процедури, тоді вантаж може бути знищено у безпечний спосіб, або повернуто в країну відправника.

Проведення в 3-х км зоні пунктів ввезення імпортних вантажів щорічних обстежень з використанням феромонних пасток.

Але не тільки імпортні вантажі можуть бути причиною завезення даного шкідника на територію України, а і українці які відправляються на відпочинок за кордон. Так, згідно ст. 36 Закону України «Про карантин рослин», дозволяється імпорт без фітосанітарного сертифіката у поштових відправленнях, ручній поклажі та багажі пасажирів, членів екіпажів морських, річкових та повітряних суден, транспортних засобів свіжих або сушених фруктів та овочів (крім картоплі) у кількості, що не перевищує двох кілограмів кожного виду. Цим і користується багато відпочивальників, а якщо взяти до уваги те, що найчастіше середземноморську плодову муху виявляли у вантажах імпортного походження з Єгипту та Туреччини, а курорти цих країн є популярним місцем відпочинку українців,  тож є високий ризик ввезення даного шкідника.

Тому слід зауважити, що утримуючись від транспортування рослин, насіння, фруктів, овочів під час міжнародних подорожей ви допоможете захистити наші сільськогосподарські угіддя від небезпечних шкідників та хвороб рослин. Будь ласка, в своїх подорожах утримайтеся від сувенірів рослинного походження!  

У разі виникнення питань, за консультаційною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.