До відома аграріїв та землекористувачів: стосовно боротьби з мишоподібними гризунами

Першочерговими профілактичними заходами в обмеженні чисельності мишоподібних гризунів є агротехнічні: дотримання сівозміни, боротьба з бур’янами на полях і в місцях резервації гризунів (у лісосмугах та на узбіччях доріг і зрошувальних каналах), своєчасне й без втрат збирання врожаю та якісна оранка. Усе це позбавляє гризунів кормової бази та надійного сховища.

Слід нагадати, що до цієї групи шкідників належать гризуни  різних родин: мишові (миші польові, курганчикові миші, миші хатні та ін.) та хом’якові (полівки степові та інші). Вони відрізняються не тільки розмірами, забарвленням, а й головне – способом живлення.

Полівки полюбляють свіжі та трав’янисті корми. Молоді полівки, що народжуються взимку, зерном взагалі не харчуються та уникають його.

А польова миша завжди вилущує зерно, тобто відкидає оболонку, яка містить на собі отруту. В таких випадках слід використовувати не ціле зерно, а крупку з додаванням 10-15% подрібнених овочів (морква, буряк).

У живленні курганчикової миші переважає насіннєвий корм, зелені рослини вони майже не споживають.

При виборі родентицидів, необхідно враховувати, що отруєні зернові принади часто стають кормом для диких птахів та тварин.
Держпродспоживслужба наголошує на використанні біологічних препаратів для боротьби з мишоподібними гризунами.

Нагадаємо, що Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в Херсонській області протоколом від 30.11.2012 № 32 заборонила використання на території площ в радіусі 40 кілометрової зони від Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна родентицидів не біологічного походження (за винятком застосування в закритих приміщеннях).

Слід зазначити, що біологічні препарати на основі штамів бактерії Salmonella enteritidis var. Issatschenko можуть застосовуватися для знищення різних видів мишоподібних гризунів. Вони безпечні для довкілля, не шкідливі для  тварин і птахів, в тому числі свійських.

У боротьбі з народженими взимку полівками, які не живляться зерном і уникають зернової принади, слід застосовувати аміачну воду по 150-250 мл/нору. Цей метод не є популярним, проте він дієвий і безпечний. Смертність гризунів при застосуванні аміачної води є дуже високою.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошує, заходи захисту сільськогосподарських посівів слід проводити з дотриманням санітарних правил, регламентів застосування препаратів, правил і заходів з охорони праці.

За консультацією звертайтесь до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька,  34, тел. (0552) 26-36-13