До уваги виробників та розповсюджувачів нехарчової продукції!

Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області повідомляє про зміни у Законі України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

24 грудня 2019 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду»https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/367-20

Закон встановлює:

  1. Дія закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» не поширюється на закон України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Предметом державного ринкового нагляду є не суб’єкт господарювання, а окремі види (типи), категорії та/або групи продукції, які виготовив (ввів в обіг) або реалізує суб’єкт господарювання.
  2. Перевірка характеристик продукції у її виробників здійснюється лише в разі, якщо наявні документально підтверджені підстави вважати, що продукція є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає визначеним вимогам унаслідок дій чи бездіяльності виробника такої продукції.
  3. Строк проведення перевірки характеристик продукції не може перевищувати у розповсюджувача цієї продукції чотирьох робочих днів, у виробника такої продукції – п’яти робочих днів. Продовження строку проведення перевірки не допускається.
  4. Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства в сфері державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції» передбачає відповідальність суб’єктів господарювання у вигляді штрафів за порушення законодавства у сфері ринкового нагляду. Так, у разі створення перешкод шляхом недопущення до проведення перевірок характеристик продукції та невиконання встановлених Законом вимог посадових осіб, які здійснюють ринковий нагляд, до суб’єкта господарювання застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу у розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  5. Адміністративно-господарські санкції накладаються на особу, яка ввела продукцію в обіг або відповідно до цього Закону вважається такою, що ввела продукцію в обіг, та/або на розповсюджувача за кожну модель, артикул чи партію продукції, яка є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає встановленим вимогам, незалежно від кількості одиниць такої продукції та/або місць її реалізації.

Також, Законом внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Господарського кодексу України, законів України «Про загальну безпечність нехарчової продукції», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про Національну поліцію» зміни, які спрямовані на вдосконалення системи державного ринкового нагляду за безпечністю продукції, яка вводиться в обіг та розповсюджується на території України.

Закон набирає чинності 26 березня 2020 року.