До уваги суб’єктів насінництва!

Відділ контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує суб’єктам насінництва та розсадництва, які вирощують перехреснозапильні культури про необхідність узгодження розташування насінницьких посівів.

Порядок узгодження розташування посівів затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 07.10.2016 №365. 

Згідно з Порядком, відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння та садивного матеріалу, суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання на висівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про не висівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках в межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

Нагадуємо, що план-схеми подаються не пізніше 01 березня поточного року у письмовому вигляді або нарочним до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька (Комсомольська), 34.

У разі несвоєчасного подання плану-схеми інформація буде надана до Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю у сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби України.

Відповідно до Порядку п. 6 право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних культур мають суб’єкти насінництва та розсадництва після затвердженого плану-схеми. Інші суб’єкти господарювання обов’язково повинні бути попереджені про затвердження плану–схеми вирощування насіннєвого матеріалу та не розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції.

Підставою для відмови в узгодженні плану-схеми є відсутність суб’єкта насінництва та розсадництва у Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва.

Норми просторової ізоляції насінницьких посівів перехреснозапильних культур затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України N 365 (витяг)

Культура

Категорія

насіння, що

виробляється

Мінімальна відстань

м

Вид посівів

 

Тритикале

Самозапильні сорти ДН, БН 50 Тритикале
СН 20
Перехреснозапильні сорти ДН, БН 300 Тритикале і жита
СН 250
 

Жито

Сорти ДН, БН 300  

Жита і тритікале

СН 250
Гібриди ДН,БН 1000/600
СН 500
 

Гречка

ДН, БН 300 Гречки
СН 200
 

 

 

Кукурудза/

сорго зернове

 

Самозапильні лінії

ДН 500/400  

 

 

Кукурудзи/сорго

БН 500/400
СН 300/200
 

Гібриди

Батьківські компоненти БН 300/-
Товарного призначення СН 200
Сорти та гібриди популяції БН 300/400
СН 200
 

Соняшник

Батьківські компоненти гібридів ДН, БН 3000  

Соняшнику

Ділянки гібридизації СН 1500
Сорти ДН, БН, СН 1000
 

Ріпак

Безерукові й глюкозинолатні сорти ДН, БН, СН 500  

 

Рослини родини

Brassica

Низькоглюкозинолатні сорти ДН, БН, СН 100
 

Гірчиця

Біла ДН, БН, СН 500
Сарептська ДН, БН, СН 100
Льон- довгунець ДН, БН, СН 10 Льону
Боби ДН, БН, СН 1000 Бобів
 

Сорго

Цукрове ДН, БН, СН 700
ВІничне ДН, БН, СН 1000 Соргових
Вика озима ДН, БН, СН 200 Вики
Суданська трава ДН, БН, СН 500 Суданки