До уваги суб’єктів господарювання! Внесено зміни до Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та митній території Євразійського економічного союзу

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує, що з 05.06.2019 року набирає чинності Рішення Ради Євразійської економічної комісії від 29.03. 2019 №31 «Про внесення змін до Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та митній території Євразійського економічного союзу», з яким можна ознайомитися на офіційному сайті Держпродспоживслужби в розділі «Фітосанітарні вимоги країн».

Наголошуємо, що однією з вимог Євразійського економічного союзу, яка ускладнює експорт плодоовочевої продукції з України, є вимога щодо наявності в країні експорту вільних зон від конкретних шкідливих організмів.

Особливу увагу звертаємо щодо вимог по картоплі та баштанних культурах (кавун, диня), на які зокрема було розширено список шкідливих організмів, щодо яких необхідно встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від певного шкідливого організму.

Так, з 05.06.2019 р., з метою експорту до країн Євразійського економічного союзу картоплі продовольчої в період її вегетації необхідно встановлювати ділянки, вільні від наступних шкідливих організмів: комовірусу андійської плямистості картоплі (Potato Andean mottle comovirus), андійського латентного тимовірусу картоплі (Potato Andean latent tymovirus), вірусу T картоплі (Potato T virus), альфамовірусу пожовтіння картоплі (Potato yellowing alfamovirus), блідої картопляної нематоди (Globodera pallida), колумбійської галової нематоди (Meloidogyne chitwoodi), несправжньої колумбійської галової нематоди (Meloidogyne fallax), золотистої картопляної нематоди (Globodera rostochiensis), сажки картоплі (Thecaphora solani), рака картоплі (Synchytrium endobioticum), бурої гнилі картоплі (Ralstonia solanacearum), тосповірусу некротичної плямистості бальзаміна (Impatiens necrotic spot virus) та віроїда веретеноподібності бульб картоплі (Potato spindle tuber viroid), кореневої галової нематоди (Meloidogyne enterolobii), нематоди-кинджала (Xiphinema rivesi), андійских картопляних довгоносиків роду Premnotrypes spp., гватемальської картопляної молі (Tecia solanivora), картопляного жука-блішки (Epitrix cucumeris), картопляного жука-блішки бульбочкового (Epitrix tuberis), картопляної молі (Phthorimaea operculella).

З метою експорту, з 05.06.2019 р., кавунів та динь до країн Євразійського економічного союзу, в період їх вегетації необхідно встановлювати ділянки, вільні від бактеріальної плямистості гарбузових (Acidovorax citrulli).

З огляду на зазначене, експорт певного переліку плодоовочевої продукції до країн-членів Євразійського економічного союзу повинен здійснюватися виключно із місць виробництва або виробничих ділянок, визначених відповідно до ст. 31 Закону України «Про карантин рослин» та Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487.

Форма заяви та процедура встановлення та/або підтримання статусу затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487 (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1444-12), розмір плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об’єктів регулювання, передбачених Законом України «Про карантин рослин», затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1348 (додаток 1) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1348-2011-п).

Для встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від відповідного шкідливого організму, суб’єктом господарювання до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (адреса: м. Херсон, вул. Перекопська, 17) подається:

  • Заява про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (додаток 1 до Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487). У додатковій інформації заяви необхідно зазначити перелік шкідливих організмів, відносно яких планується офіційно встановити вільне місце виробництва або виробничу ділянку.
  • Копія плану земельної ділянки (витягу з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
  • Копія документа, який засвідчує право власності або користування (у тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
  • Документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об’єктів регулювання, передбачених Законом України «Про карантин рослин», розмір плати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1348 (додаток 1).

За результатами проведених заходів, пов’язаних зі встановленням та/або підтриманням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, відповідно до Порядку, присвоюється реєстраційний номер місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів чи одного шкідливого організму, або надається обґрунтована відмова.

Більш детальну інформацію щодо здійснення вищезазначених заходів можна отримати в Управлінні фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34; тел. (0552) 26-36-13.