До уваги суб’єктів господарювання, що виробляють та купують насіння овочевих, баштанних і пряно-ароматичних культур

Відділ контролю в насінництві та розсадництві Управління  фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошує,  що суб’єкти, які здійснюють діяльність в сфері насінництва та розсадництва – займаються насінництвом овочевих та баштанних, пряно-ароматичних культур та кормових коренеплодів, зобов’язані додержуватись вимог державного стандарту України (ДСТУ 7160:2010) до сортових і посівних якостей насіння і вимог державного стандарту України  (ДСТУ 6006:2008) до пакування, маркування, транспортування та зберігання овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів.

Також під час купівлі насіння цих культур кожен суб’єкт господарювання повинен орієнтуватися в показниках, що зазначені в сертифікатах, які засвідчують сортові та посівні якості насіння.

Насіння не може бути використане на посів в разі його не відповідності  ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».  

Вимоги ДСТУ 7160:2010 до сортових якостей оригінального насіння більшості овочевих, баштанних і пряно-ароматичних культур – 99%.  Сортова  чистота оригінального насіння  бамії, кабачка, патисона, коріандру, пастернаку, петрушки, ревеню, селери, турнепсу, – не нижче 98%. У цибулі запашної, цибулі шніт, цибулі слизун цей показник на рівні 95%.

Елітне насіння пастернаку, селери, кабачка, патисона, шпинату, ревеню, щавлю, спаржи повинно мати сортову чистоту не нижче 97%; моркви, буряку столового, капусти білоголової, червоноголової, броколі, брюссельської, кольрабі, пекінської, савойської, цвітної, редиски, цибулі ріпчастої, цибулі порей, баклажан, фізалісу, кропу – 98%. У помідора, кавуна, дині, салату, гороху та квасолі сортова чистота елітного насіння становить 99%.  

Сортова чистота сертифікованого насіння у дині, фізалісу, кавуна, гороху овочевого не нижче 98%; у помідора, капусти броколі, капусти савойської, капусти брюссельської, цибулі порей, цибулі ріпчастої, перцю, редиски і редьки, шпинату – не менше 97%;  у баклажана, кропу, спаржі – не нижче 96%; у моркви, салату, капусти цвітної, буряку столового, ревеню – не нижче 95%.

Сортові якості сертифікованого насіння цибулі батун, цибулі запашної, цибулі слизун, цибулі шніт, чаберу садового, чорнушки посівної   мають бути не нижче 85%; артишоку, гірчиці листової, кабачка і патисона – 90%.

Схожість оригінального насіння на рівні не менше 85% у редиски і редьки, помідора, ревеню; не менше 80% – у капусти всіх видів  (крім капусти цвітної), цибулі батун, цибулі запашної, цибулі ріпчастої, цибулі слизун, буряка столового – не менше 80%.  Вимоги до схожості оригінального насіння у перцю гіркого та солодкого, капусти цвітної – 75%,  у моркви – 70%, у петрушки і пастернаку – 65%. Високі вимоги до схожості оригінального насіння у таких широкорозповсюджених  культур: гарбуз, кабачки, патисони – 95%; кавун столовий – 92%, огірок, дині, горох овочевий, квасоля овочева, цибуля шніт – 90%.

У більшості овочевих культур вимоги до схожості елітного насіння згідно ДСТУ 7160:2010 подібні до вимог схожості до оригінального насіння. Схожість сертифікованого насіння більшості овочевих культур варіює в межах 70-80%.   

Вологість насіння всіх категорій насіння  9-15% .

Законом України «Про насіння та садивний матеріал» передбачено, що особи, винні в порушенні законодавства у сфері насінництва та розсадництва, несуть відповідальність згідно законодавства.