До уваги суб’єктів господарювання: перевірка маркування партій насіння, що призначене для сівби

Одним із головних етапів під час купівлі насіння для проведення весняної посівної кампанії 2022 року є безпосередня перевірка товаровиробником, що планує придбання такого товару, маркування партії.

Відповідно до Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства від 10.07.2017  № 348, етикетка, що міститься на упаковці, повинна містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Особливості маркування залежать від призначення насіння, виду упаковки і способів його транспортування.

Спеціалісти відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошують, що етикетки, у яких на лицьовому боці в чорній окантовці здійснено напис «Державна інспекція сільського господарства України» або «Державна насіннєва інспекція України» або «Українська державна насіннєва інспекція» є первинною ознакою продажу фальсифікованого насіння, оскільки такі державні органи ліквідовані або знаходяться в стані ліквідації.

На даний час згідно вимог чинного законодавства, до етикетки пред’являються наступні вимоги:

  1. форма етикетки прямокутна, мінімальний розмір (довжина × ширина) – 110 х 67 мм. Текст друкується чорним кольором.
  2. на лицьовому боці етикетки лівий край з написом «Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» обкантовано чорною смугою завширшки 30 міліметрів, решта лицьового боку етикетки фарбується таким кольором:
  • для добазового насіння – білим з фіолетовою смужкою завширшки 10 міліметрів, розміщеною по діагоналі з лівого нижнього кута етикетки;
  • для базового насіння – білим;
  • для сертифікованого насіння першої генерації, гібридів першого покоління – блакитним;
  • для сертифікованого насіння другої генерації, наступних генерацій – червоним, для суміші насіння – зеленим;
  • для неостаточно сертифікованого насіння – сірим.
  1. по центру лицьового боку етикетки наведено фоновою сіткою дві великі літери «UA».
  2. у нижній частині етикетки зазначається її індивідуальний номер, визначений державним підприємством «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції».

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13