До уваги суб’єктів господарювання!

20 вересня 2019 року завершується третій заключний етап розробки та впровадження НАССР для малих підприємств (виробників), у тому числі постачальників та перевізників харчових продуктів, закладів громадського харчування та харчоблоків дошкільних та освітніх закладів.

Розробка та впровадження системи НАССР – це не купівля пакету документів та отримання сертифікату, а введення системи НАССР у процеси виробництва безпосередньо на Вашій потужності. Відсутність системи НАССР на виробництві – це ризик потрапляння небезпечної продукції до споживача і отримання негативних наслідків.

Законодавство передбачає обов’язок бізнесу впроваджувати НАССР та зобов’язує Держпродспоживслужбу здійснювати відповідний аудит згідно з «Щорічним планом державного контролю Держпродспоживслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини на 2019 рік», який знаходиться у вільному доступі.

Невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), відповідно до статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

НЕ ГАЙТЕ ЧАСУ, адже сплата штрафу не звільняє від обов’язку усунення правопорушення та відшкодування пов’язаних з цим збитків. Стосовно потужностей, що не запровадили систему НАССР, будуть розглядатися питання про припинення виробництва та подальше їх закриття.