Дітей у Каховці годували несвіжим молоком

З метою реагування на інформацію про незадовільний стан харчування дітей у дитячих садочках міста Каховка, розміщену 14.02.2020 року на Інтернет-ресурсах, Каховським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведені моніторингові відвідування закладів дошкільної освіти Каховської міської ради.

Під час моніторингових відвідувань закладів дошкільної освіти Каховської міської ради отримані відомості щодо наявних перебоїв в постачанні харчових продуктів, а саме: м’яса, риби, яєць, масла вершкового, картоплі, круп’яних виробів, зокрема рису, гречки. В період з 12 лютого 2020 року у облікових журналах відсутні записи про надходження даних продуктів до закладів. Також встановлено факт невиконання норм харчування, затверджених постановою КМУ від 22.11.2002 року № 1591, за вказаними найменуваннями харчових продуктів, та відповідно недотримання погоджених перспективних двотижневих меню за переліком страв.

Також у яслах-садку №4 «Горобинка» Каховської міської ради отримані відомості, які потребують вжиття невідкладних заходів реагування. На зберіганні знаходяться молочні продукти з вичерпаним терміном придатності: 19 л молока та 0,9 л сметани.

Зі слів керівника закладу встановлено, що продукти залишилися після призупинення освітнього процесу та для більш тривалого зберігання були заморожені, що підтверджено під час огляду продуктів.

Під час перегляду журналів бракеражу сирої та готової продукції встановлено, що молоко було використано для харчування дітей після того, як сплив його термін придатності.

Умовами зберігання молока та молокопродуктів не передбачається подовження термінів зберігання шляхом їх заморожування.

Про порушення проінформовано керівника управління освіти та міського голову, запропоновано вжити невідкладних заходів щодо їх усунення та вжити заходів реагування до осіб, що допустили порушення.

До теперішнього часу Каховським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області відповіді не отримані, як і на попередній лист від 14.02.2020 року.

З метою недопущення виникнення в організованому колективі харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій серед дітей закладу в результаті вживання неякісних харчових продуктів та вжиття заходів реагування, видано наказ проведення позапланового інспектування дитячого ясел-садку №4 «Горобинка» Каховської міської ради на предмет дотримання законодавства про харчові продукти.