У Херсонській області вкінці весни та в червні випали рясні опади. Це може сприяти ураженню зернових культур небезпечними грибковими захворюваннями.
Грибкові хвороби (мікотоксикози) – це група незаразних хвороб сільськогосподарських тварин. Вони виникають в результаті поїдання кормів, уражених токсичними грибками, що містять продукти їхньої життєдіяльності – мікотоксини.
На відміну від інших хвороб, для мікотоксикозів характерні певні особливості:
-відсутність заразливість;
-переважне усунення симптомів хвороби при повній заміні корму;
-ураження великих груп тварин з однаковою годівлею, нормальна або знижена температура тіла на фоні загального пригнічення.
До впливу мікотоксинів чутливі всі сільськогосподарські тварини та птиця.
Мікотоксини частіше зустрічаються у зернових, з яких виготовляють корми для тварин. При цьому ураження рослин грибками може відбуватися як під час дозрівання і збирання врожаю, тобто ще на полі, в разі виникнення несприятливих метеорологічних умов, так і під час неправильного зберігання.
Як правило, корми, заражені грибками змінюють свій зовнішній вигляд і запах, що допомагає їх виявити й видалити. Вразі згодовування тваринам недоброякісних кормів, мікотоксини можуть виділятися з молоком, накопичуватися в органах і тканинах майбутніх забійних туш, акумулюватися в яйцях тощо.
Велика небезпека мікотоксинів, зумовлена передусім тим, що вони є стійкими до дії хімічних та фізичних факторів, що значно ускладнює їхнє знезараження. Часто зовнішній вигляд харчових продуктів, контамінованих мікотоксинами, нічим не відрізняється від чистих. Звичайні способи знезараження, такі як вплив високих чи низьких температур, дія ультрафіолету чи іонізуючого опромінювання знищують мікотоксини лише частково.
З огляду на зазначене, всім, хто в цьому році утримує домашню худобу та птицю, необхідно уважно поставитись до заготівлі зерна. Краще всього закуповувати готові корми, якість яких перевіряється лабораторно.
01.07.2021
Держпродспоживслужба закликає споживачів, при купівлі зернових, звернути увагу на якість
У Херсонській області вкінці весни та в червні випали рясні опади. Це може сприяти ураженню зернових культур небезпечними грибковими захворюваннями.
Грибкові хвороби (мікотоксикози) – це група незаразних хвороб сільськогосподарських тварин. Вони виникають в результаті поїдання кормів, уражених токсичними грибками, що містять продукти їхньої життєдіяльності – мікотоксини.
На відміну від інших хвороб, для мікотоксикозів характерні певні особливості:
-відсутність заразливість;
-переважне усунення симптомів хвороби при повній заміні корму;
-ураження великих груп тварин з однаковою годівлею, нормальна або знижена температура тіла на фоні загального пригнічення.
До впливу мікотоксинів чутливі всі сільськогосподарські тварини та птиця.
Мікотоксини частіше зустрічаються у зернових, з яких виготовляють корми для тварин. При цьому ураження рослин грибками може відбуватися як під час дозрівання і збирання врожаю, тобто ще на полі, в разі виникнення несприятливих метеорологічних умов, так і під час неправильного зберігання.
Як правило, корми, заражені грибками змінюють свій зовнішній вигляд і запах, що допомагає їх виявити й видалити. Вразі згодовування тваринам недоброякісних кормів, мікотоксини можуть виділятися з молоком, накопичуватися в органах і тканинах майбутніх забійних туш, акумулюватися в яйцях тощо.
Велика небезпека мікотоксинів, зумовлена передусім тим, що вони є стійкими до дії хімічних та фізичних факторів, що значно ускладнює їхнє знезараження. Часто зовнішній вигляд харчових продуктів, контамінованих мікотоксинами, нічим не відрізняється від чистих. Звичайні способи знезараження, такі як вплив високих чи низьких температур, дія ультрафіолету чи іонізуючого опромінювання знищують мікотоксини лише частково.
З огляду на зазначене, всім, хто в цьому році утримує домашню худобу та птицю, необхідно уважно поставитись до заготівлі зерна. Краще всього закуповувати готові корми, якість яких перевіряється лабораторно.