Держпродспоживслужба втановила порушення санітарних норм та правил утримання території міста Херсона з боку Херсонської міськради

Впродовж 2018 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області розглянуті неодноразові звернення громадян – мешканців м. Херсон стосовно порушень вимог «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць» (далі санітарні правила), затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011 № 145 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05.04.2011 за № 457/19195) при утриманні контейнерних майданчиків для збирання та зберігання твердих побутових відходів від населення обласного центру.

За результатами розгляду, в т. ч. під час моніторингових виїздів та обстеження майданчиків, були встановлені порушення законодавства, а саме: 

-неналежне, без дотримання мінімальних санітарних розривів, визначених п. 2.8 санітарних правил, розташування майданчиків відносно житлових будинків, дитячих майданчиків, об’єктів інфраструктури;

-неналежне облаштування майданчиків в частині відсутності водонепроникного покриття, зручних під’їзних шляхів, встановлення огорожі, навісу, що визначено п. 2.7 санітарних правил, в значній частині взагалі відсутнє необхідне тверде покриття майданчика для збирання ТПВ;

-власниками сміттєвих контейнерів, всупереч п. 2.15 санітарних правил, не проводиться їх миття та дезінфекційна обробка, що є основною причиною розповсюдження неприємних запахів, приваблює гризунів, диких птахів та комах, а основне – сприяє розмноженню збудників інфекційних хвороб, особливо в літній час, коли кратність миття та дезінфекції визначена не рідше 1 разу на 10 діб у теплий період року (при середньодобовій температурі вище +5С) та 1 разу на місяць в інші пори року.

Таким чином, встановлено порушення з боку Херсонської міської ради вимог «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць» затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011 № 145.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 39 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя», Херсонським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області направлено лист міському голові з вимогою вжиття вичерпних заходів щодо усунення виявлених порушень та забезпечення дотримання санітарних норм та правил утримання території міста Херсона.

У разі невиконання вищезазначеного, Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області буде вимушене  звернутися до правоохоронних органів щодо застосування заходів, передбачених статтею 325 «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням» Кримінального Кодексу України.