Держпродспоживслужба інформує: перша допомога при укусі кліща

Кліщ – дрібна членистонога комаха класу павукоподібні. В світі налічується величезна кількість видів кліщів, які мешкають в абсолютно різних місцях по всій планеті. Ми ж поговоримо про лісового кліща. Всі кліщі є тимчасовими кровосисущими паразитами людини і тварин, які живуть в наших широтах.

Перші активні лісові кліщі з’являються на початку квітня, коли сонце вже починає пригрівати. Чисельність кліщів швидко збільшується і свого максимуму досягає до середини травня. Висока активність спостерігається до кінця червня. Кліщі підстерігають здобич сидячи на кінчиках травинок, листя нижніх гілок кущів. Вони підіймаються на травинку або стебло куща на висоту до півметра і терпляче чекають, коли поруч пройде жертва.

Самці присмоктуються на нетривалий час, щоб поповнити запас поживних речовин і води в організмі. А ось самки можуть смоктати кров до 10-ти днів і при цьому висмоктати неймовірну кількість. Сама самка розбухає до розміру пучки мізинця і набуває брудно-сірого кольору. Потім вона відкладає яйця в кількості 1,5-2,5 тисяч.

Вчепившись за одяг кліщ повзе далі в пошуках зручного для укусу місця. Для укусу кліщ вибирає м’які і теплі області. Улюблені місця – під гумкою штанів, в паховій області, під пахвами, під колінами, на шиї, за вухами і між лопаток. Щоб дістатися до такого місця кліщу знадобиться 20-30 хвилин, тому оглядайте себе кожні півгодини і ніякий кліщ Вас не вкусить.

Укус кліща безболісний і абсолютно не відчувається. Кліщ встромляє в шкіру свої щелепи і одночасно виділяється слина, яка є анестетиком – знеболюючою речовиною. Саме тому укус кліща безболісний. Далі кліщ присмоктується хоботком до кровоносної судини і починає харчуватися. Зазвичай кліща знаходять до того, як він відпадає, тому головним симптомом укусу кліща буде сам кліщ, що стирчатиме з Вашої шкіри.

Так що ж робити при укусі кліща? Для початку потрібно його витягти. При укусі кліщ виділяє слину, перша порція якої діє як цемент і його хоботок міцно приклеюється всередині рани. Тому спочатку варто з півхвилини-хвилину похитати кліща з боку в бік, а потім плавно його вийняти. Ні в якому разі не використовуйте гострі щипці для цієї справи, дуже великий шанс відкусити голівку. Просто візьміть пальцями/нігтями за черевце, якомога ближче до голови і плавно потягніть вгору. Ще можна використовувати нитку. Затягніть петельку навколо хоботка кліща, якомога ближче до шкіри, а потім тягніть. Не варто змащувати кліща олією, спиртом або посипати сіллю, те, що він від цього вилізе – міф.

У семи з десяти випадків кліща вдається вилучити повністю. Але якщо в шкірі залишився хоботок, не потрібно намагатися виколупати його. Шкіра швидко регенерує і виштовхує сторонні тіла назовні, тому досить двічі на день обробляти місце укусу зеленкою. Через 4-5 днів залишки кліща самі вилізуть назовні.

Спостерігайте за місцем укусу. Протягом 2-3 днів навколо нього буде рожева пляма, це нормальна реакція на укус комахи. Якщо пляма пропаде – то все добре, якщо ж збережеться і буде рости, то по прибуттю додому обов’язково зверніться до інфекціоніста. Аналізи Вам не завадять. І незалежно від їх результатів потрібно звертати увагу на будь-які висипи на шкірі. Особливо якщо рожеві плями постійно збільшуються і змінюють форму.

За три тижні можна здати кров для аналізу на енцефаліт й кліщовий системний бориліоз, тоді Ви вже точно дізнаєтеся чи заражені.

Першим засобом для захисту від кліщів можна назвати одяг. Йдучи до лісу потрібно одягати щільний одяг, з довгими рукавами і капюшоном. Добре одягти під низ комплект термобілизни, вона добре облягає шкіру і, крім всіх інших переваг, захистить Вас від кліщів. Одягайте довгі шкарпетки поверх термобілизни або штанів. Рукава вітровки бажано щоб були на резинці, яка щільно охоплює зап’ястя.

Також можна використовувати засоби відлякування кліщів. Продаються вони скрізь і купити їх не складе проблеми. Дані засоби відлякують кліщів у випадку, якщо вони потрапили на Вас. Тому з метою економії самого засобу його краще наносити в місцях проникнення кліщів до тіла – шкарпетки, рукава сорочки, комір, ширинка, пояс.

Не забувайте оглядати себе і своїх супутників. Укус кліща часто відбувається через тривалий час після його потрапляння на одяг. Кліщі дуже повільні і поки знайдуть зручне для себе місце їх можна відловити. Найкраще вони помітні на світлому одязі. Після приходу на стоянку бажано щовечора проводити огляд групи на наявність кліщів.

Дотримуйтесь цих простих методів захисту від кліщів і вони вас не потурбують.