Чи дотримуються кафе та салони краси у Херсоні карантинних вимог перевірили фахівці Держпродспоживслужби

Багато підприємців з нетерпінням чекали 11 травня. Адже саме з того дня, згідно постанови Кабінету міністрів України №343, запрацювали певні послаблення карантинних обмежень.



Наприклад, дозволяється ресторанам і кафе відкрити свої літні майданчики. А ще обслуговувати клієнтів знову змогли перукарні та салони краси, запрацювали магазини з непроводольчими товарами.

Аби перевірити готовність закладів, яким дозволено функціонування під час карантину, комісія у складі фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області разом із представниками Національної поліції та органів місцевого самоврядування провела рейд.


Самі власники та працівники кафе, салонів краси, перукарень, магазинів тощо запевняють, що уважно вивчили усі рекомендації, і намагаються їх усіх дотримуватись. Наприклад, у деяких кафе та ресторанах почали впроваджувати меню, яке можна прочитати після сканування спеціального QR-коду.

– Ми побачили різну підготовку. У деяких закладах керівники добре ознайомитись із постановою головного санітарного лікаря України, якими регламентуються умови роботи, що навіть цитували їх. Але виявили і такі заклади, де виявилось необхідним проведення роз’яснювальної роботи щодо дотримання тих чи інших умов. В одному з магазинів одягу взагалі не бачили постанови головного державного санітарного лікаря, в якій наведені вимоги до такого типу закладів. З обов’язкових вимог персоналом належно виконувалось лише носіння медичних масок. – зазначив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Тарас Година-Арюпін.


У деяких закладах відсутні документи, які підтверджують якість дезінфекційних і антисептичних засобів , не у всіх закладах громадського харчування працівники були забезпечені засобами захисту очей. Працівники деяких закладів не змогли детально пояснити як саме вони проводять дезінфекцію. У деяких магазинах і закладах відсутні чек-листи з інформацією про вимірювання температури персоналу та проведення вологого прибирання.

Слід відмітити, що салони краси підготувались до роботи в умовах карантину набагато краще, ніж інші заклади – під час рейду грубих порушень комісія там не виявила.


Які будуть наслідки, якщо заклади не будуть дотримуватись усіх рекомендацій? Недотримання вимог постанов головного санітарного лікаря України суттєво збільшує шанси виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань, у тому числі COVID-19.

Наразі комісія проводить роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання. Але подібні перевірки триватимуть і надалі. І якщо порушення будуть виявлені повторно, то на власників закладів будуть складатись адміністративні протоколи.

Перелік тимчасових рекомендацій головного державного санітарного лікаря України:
1. Для закладів громадського харчування https://bit.ly/3cwMjm5
2. Перукарень та салонів краси https://bit.ly/2WZavqM
3. Торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами https://bit.ly/2zAcidV
4. Здійснення дозволених видів діяльності, які передбачають приймання відвідувачів в офісних приміщеннях https://bit.ly/3dJF8XZ
5. Надання стоматологічної допомоги https://bit.ly/35YGwDp