Виноград широко культивується в багатьох країнах світу. Ягоди винограду, а також продукти його переробки мають цінні лікувальні, смакові, харчові якості. Вони містить цукор (до 35% глюкози і фруктози), яблучну, винну та інші органічні кислоти, мінеральні речовини, мікроелементи (марганець, фтор, йод та ін), білок, пектини, вітаміни(A, B1, B2, С, В6, Р та ін.). Висока калорійність винограду (750-800 ккал) забезпечує 25-30% добової потреби людини в енергії. Тому його рекомендують вживати в період реабілітації після виснажливих хвороб.
Виноград широко використовується в медицині. Вживання винограду у свіжому вигляді та соку позитивно впливає на лікування шлункових, ниркових, серцево-судинних, легеневих та інших захворювань, сприяє виведеннюз організму людини радіонуклідів, солей важких металів, а тому вирощування винограду в промислових та приватних господарствах, подвір’ях та дачних ділянках, вживання в свіжому вигляді та продуктів його переробки (халви, меду, щербету та ін) має велике значення для повноцінного харчування, профілактики і лікуванні багатьох хвороб.
Садять виноград як восени, так і навесні – це кінець березня-квітень. Є думка, що ефективніша саме весняна посадка винограду, оскільки таке садіння унеможливлює вимерзання саджанців протягом зими. Та все ж, слід зауважити, що саджанці винограду добре приживаються при правильній висадці та правильному догляді як весною, так і восени.
Купуючи саджанці винограду необхідно уважно їх оглянути, щоб не було ознак хвороб і пошкодження кореневої системи шкідниками, гризунами. Добре приживаються однорічні саджанці – це найкращий матеріал для висадки. Саджанець повинен мати більше трьох корінців довжиною 10-12 см, товщиною більше 2 мм. Необхідно купувати садивний матеріал сортів, що входять до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні.
Документи про визначення товарних якостей садивного матеріалу повинні зберігатися на місці торгівлі та надаватися за вимогою. Власник повинен гарантувати відповідність товарних якостей садивного матеріалу даним, що зазначені у відповідних документах.
Це важливо: Використання та реалізація садивного матеріалу, що не забезпечені супровідними документами про їх походження та якість, забороняється. Купуйте сертифікований садивний матеріал, що є запорукою гарних врожаїв в майбутньому.
Отримати відповідну консультативну допомогу з питань сертифікації садивного матеріалу можна безпосередньо звернувшись до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.
10.04.2020
Час садити виноград
Виноград широко культивується в багатьох країнах світу. Ягоди винограду, а також продукти його переробки мають цінні лікувальні, смакові, харчові якості. Вони містить цукор (до 35% глюкози і фруктози), яблучну, винну та інші органічні кислоти, мінеральні речовини, мікроелементи (марганець, фтор, йод та ін), білок, пектини, вітаміни(A, B1, B2, С, В6, Р та ін.). Висока калорійність винограду (750-800 ккал) забезпечує 25-30% добової потреби людини в енергії. Тому його рекомендують вживати в період реабілітації після виснажливих хвороб.
Виноград широко використовується в медицині. Вживання винограду у свіжому вигляді та соку позитивно впливає на лікування шлункових, ниркових, серцево-судинних, легеневих та інших захворювань, сприяє виведеннюз організму людини радіонуклідів, солей важких металів, а тому вирощування винограду в промислових та приватних господарствах, подвір’ях та дачних ділянках, вживання в свіжому вигляді та продуктів його переробки (халви, меду, щербету та ін) має велике значення для повноцінного харчування, профілактики і лікуванні багатьох хвороб.
Садять виноград як восени, так і навесні – це кінець березня-квітень. Є думка, що ефективніша саме весняна посадка винограду, оскільки таке садіння унеможливлює вимерзання саджанців протягом зими. Та все ж, слід зауважити, що саджанці винограду добре приживаються при правильній висадці та правильному догляді як весною, так і восени.
Купуючи саджанці винограду необхідно уважно їх оглянути, щоб не було ознак хвороб і пошкодження кореневої системи шкідниками, гризунами. Добре приживаються однорічні саджанці – це найкращий матеріал для висадки. Саджанець повинен мати більше трьох корінців довжиною 10-12 см, товщиною більше 2 мм. Необхідно купувати садивний матеріал сортів, що входять до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні.
Документи про визначення товарних якостей садивного матеріалу повинні зберігатися на місці торгівлі та надаватися за вимогою. Власник повинен гарантувати відповідність товарних якостей садивного матеріалу даним, що зазначені у відповідних документах.
Це важливо: Використання та реалізація садивного матеріалу, що не забезпечені супровідними документами про їх походження та якість, забороняється. Купуйте сертифікований садивний матеріал, що є запорукою гарних врожаїв в майбутньому.
Отримати відповідну консультативну допомогу з питань сертифікації садивного матеріалу можна безпосередньо звернувшись до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.