Боротьба з мухами в тваринництві

Новотроїцький район – це найпівденніший район України, де найвищі добові показники температури, а це значить що тут, на жаль, найкращі умови для розвитку та життя таких набридливих шкідників як мухи. Ветеринарні фахівці району при проведенні подвірних обходів роз’яснюють власникам тварин методи боротьби з різними видами мух.

Мухи —  завдають шкоду здоров’ю людей та тварин, знижують добове споживання корму, а відповідно, прирости ваги  на 10 – 20%, а молочної продуктивності до 50%. Життєвий цикл мух – повне перетворення (яйце → личинка → лялечка → імаго). Самки різних видів поділяються на яйцекладних та живородних. Із яєць, відкладених у гній, м’ясо, трупи тварин,у середньому через 3–7 днів вилуплюються личинки, які, живлячись поживними речовинами, за 5–10 днів перетворюються на лялечок. Через 2–4 тижні з лялечок виходять дорослі мухи, які через 5–7 днів стають здатними відкладати запліднені яйця. За сприятливих умов тривалість життя мух у приміщеннях свиноферм, у середньому, становить 2 тижні. За цей час самки можуть відкласти тисячі яєць. Проте боротьба лише з дорослими мухами не дасть очікуваного ефекту — близько 80% комах у вигляді яєць, личинок та лялечок знаходяться в гноївці, що є ідеальним поживним середовищем для їх розвитку. Саме тому своєчасна  обробка гноївки, спрямована на знищення яєць та личинок мух, є дуже важливою. Мухи контактують з фекаліями, шкірою та виділеннями з усіх поверхонь тварин. Таким чином, вони можуть переносити збудників хвороб від тварини до тварини не тільки в межах одного приміщення, а також між будівлями, і навіть від ферми до ферми.

Щоб активно розмножуватись, мухам потрібні тепло, волога та світло. Яйця більшості мух найкраще дозрівають при 30–35 ºС. Їхній розвиток гальмується, якщо температура нижче 16 ºС. Ідеальна вологість — 25–65%. Доведено, що здатність до відтворення знижується, якщо мухам недостатньо світла. Мухи не люблять циркулююче повітря, що можна забезпечити завдяки витяжній вентиляції. Але боротись тільки з дорослими мухами мало, необхідно визначити місця виплоду мух.

Якщо їх очистити, цикл відтворення буде розірвано і популяція мух істотно зменшиться. Так, залишки корму та гній, які збираються  навколо станків із тваринами є  ідеальним місцем для відкладання яєць. Необхідно запровадити принцип «зайнято порожньо» при цьому ретельно вимивати станки та приміщення між партіями свиней. Варто визначити місця скупчення мух, щоб знати, де розмістити контактні інсектициди. Мухи найчастіше сідають на вікна, стелю, лампи. У цьому випадку контролювати їх допоможуть клейкі стрічки, пастки та спеціальні розчини для обприскування поверхонь. Визначивши основні місця розплоду мух, завжди підтримуйте там чистоту та регулярно проводьте дезінфекцію інсектицидами. Усі контейнери для сміття потрібно накривати кришками. Важливо регулярно чистити гноєзбірні канали, міняти підстилку. Тверда фракція гною, яку зберігають на території ферми, — це місце виплоду мух. Вивозити її потрібно мінімум раз на тиждень. Є ще один варіант: купу гною можна накривати чорним поліетиленом — він вбиратиме сонячне проміння, нагріватиметься і личинки гинуть.

Проводити боротьбу з дорослими мухами можна за допомогою різних засобів, які включають в себе застосування сіток розміщених на різних отворах, пасток та інсектицидних препаратів. Це хімічні препарати від комах, зокрема мух.

За способом застосування поділяють на внутрішні та зовнішні. Останніми обробляють вікна і двері ззовні приміщення, також контейнери для сміття та інші привабливі для мух місця. Серед основних інсектицидів для нанесення на зовнішні поверхні — дилокс, перметрин , цигон та інші.У тваринницьких приміщеннях інсектициди потрібно використовувати обережно. Є препарати, які можна застосовувати у присутності тварин (вибіркове обприскування місць скупчення мух — вікна, стінки водонагрівальних титанів, стеля, обігрівальні рефлектори тощо), і такі, якими обробляють тільки порожні приміщення (суцільне обприскування — інсектициди наносять на всі внутрішні поверхні). При цьому потрібно дотримуватися заходів безпеки, зокрема, запобігати потраплянню хімічних препаратів у годівниці та поїлки. Свиней можна заводити у приміщення через 2 години після обробки та 30-хвилинного провітрювання. Повторюють дезинсекцію суцільним методом зазвичай через 2—З тижні залежно від чисельності мух.

Для дезінсекції порожніх та заселених тваринами приміщень використовують аерозолі. Для зручності можна використовувати спеціальні автоматичні розприскувачі, які виприскують хімічний препарат із встановленою частотою.

Контактні інсектициди – це один із найефективніших методів боротьби з мухами. Отруйні речовини наносять на стелі, стіни та інші поверхні, де мухи відпочивають. Комахи контактують з інсектицидами і гинуть. Щоб уникнути вироблення резистентності, препарати потрібно періодично змінювати.

Один із різновидів контактних інсектицидів – отруйні приманки, які розставляють у місцях скупчення мух. Такі препарати зазвичай діють миттєво — через 5–10 хвилин, спричиняючи параліч та смерть комах. Використовувати їх необхідно так, щоб вони не потрапили у їжу тварин.

Є ще різновид інсектицидів – ларвіциди, який використовують для знищення личинок і лялечок мух (переважно у гноївці). Найпоширеніші ларвациди — неопрен, тролен, карбофос, байгон, ціодрин, метатіон, креолін, ксилонафт, нафталізол, непорекс тощо. Частину таких препаратів можна застосовувати тільки в порожніх приміщеннях, іншу — як у порожніх, так і заселених тваринами. Механізм дії ларвіцидів спрямований на затримку формування хітинових оболонок личинок мух, гальмування їх росту та розвитку Оптимальний спосіб використання ларвіцидів — рідке внесення, що забезпечить гомогенне проникнення в гноївку. Для цього можна використовувати лійку чи спеціальну дезінфікуючу станцію, яка розпилює діючу речовину під тиском. Концентрація та кількість препарату залежить від рівня вологості субстрату. Ларвіциди наносять на всю поверхню щілинних підлог, тоді змивають у гноївку. Як показала практика їхня дія, в середньому, триває близько 16 тижнів.

 Для відлякування мух від ВРХ застосовують репеленти, але їх найбільша ефективність становить, якщо обробити всіх тварин череди.