Безпечність іграшок –під постійним наглядом Держпродспоживслужби Херсонщини.

1 червня у всьому світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. У цей день батьки хочуть подарувати дітям іграшки, що будуть корисними та надовго запам’ятаються дітлахам. Проте, як повідомляє Укрінформ, на ринку України близько 50% іграшок – сумнівної якості, про це під час прес- конференції «Небезпечні дитячі іграшки – реалії сьогодення!» 26 травня 2021 року розповіла виконавча директорка ГС «Українська асоціація індустрії іграшок» Наталія Іваненко, більш детально за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Zkj1dlQruhg.

Пріоритетним напрямком роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області є виявлення на ринку небезпечної нехарчової продукції, у тому числі іграшок, та вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів з відповідним інформуванням про це громадськості щодо продукції, яка при її використанні за призначенням або за обґрунтовано передбачуваних умов і при належному встановленні та технічному обслуговуванні становить загрозу суспільним інтересам чи яка в інший спосіб не відповідає встановленим вимогам.Також підписано договір між Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області та ДП «Укрметртестстандарт» щодо відбору зразків продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок.

Упродовж 2020 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області із 17 відібраних зразків іграшок 15 не відповідають встановленим вимогам, 7 зразків дитячих іграшок (41 %) містять токсичні метали: свинець та кадмій. До суб’єктів господарювання, що надавали на ринок небезпечну продукцію, прийнято 17 рішень про заборону надання продукції на ринку та подальшою її утилізацією/знищенням або приведенням в інший спосіб до стану, що виключає її використання.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області до Міжнародного дня захисту дітей вкотре нагадує батькам, що при придбанні іграшок потрібно звертати увагу на їх етикетку та упаковку. Безпечною є іграшка, на якій вказані: матеріал, з якого вона виготовлена, товарний знак підприємства-виробника або його представника; найменування та місцезнаходження виробника/імпортера; графічний попереджувальний символ позначення віку у вигляді кола, в якому контур обличчя та вказівки вікової групи; інструкція з використання, попередження про можливу небезпеку (наприклад: «Увага!», «Обережно! Вогненебезпечно»; «Не призначено для дітей віком до 3 років – містить дрібні деталі!».

Відповідно до Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 року № 151,Порядку провадження торговельної діяльності та правил торгівельного обслуговування на ринку споживчих товарів від 15.06.2006 № 833 забороняється продаж товарів, що не мають відповідного маркування.

Разом з тим, у місцях реалізації іграшок мають бути наявні документи, які дозволяють ідентифікувати продавця-підприємство чи фізичну особу-підприємця, при продажу іграшки має бути наданий товарний чи фіскальний чек, а продавець повинен мати Декларацію про відповідність товару.

Зокрема, акцентуємо увагу батьків, що не потрібно купувати іграшки якщо відчувається різкий, неприємний запах, ймовірно в складі є небезпечні хімічні складники (фталати, толуол, фенол, формальдегід, полівінілхлорид та інш.), постійний контакт з якими може призвести до проблем із здоров’ям (порушення в роботі печінки, нирок, алергічні реакції тощо); в дитячих іграшках не має бути гострих кутів і гострих деталей, бо дитина може ними травмуватись; всі деталі іграшки мають бути закріплені надійно; неякісні іграшки мають недопустимо високий для дитячого вуха рівень шуму (рівень звуку, що утворюється іграшкою, грою в приміщеннях, – не повинен бути більше 65 дБА, для гри на відкритому повітрі – не більше 75 дБА);відсутня інформація щодо вікового призначення та безпечного користування іграшкою.

У випадку, якщо при придбанні іграшок є сумніви щодо їх безпечності, просимо повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, за адресою: м. Херсон, вул. Перекопська, буд. 17, Управління захисту споживачів: м. Херсон, вул. Старообрядницька (Комсомольська), 34, тел. (0552) 26-36-06, 0913319890 (Viber).

Будьте уважні та відповідальні при виборі іграшок для Вашої дитини Бережіть своє здоров’я!