Харчування – головний керований чинник, що забезпечує нормальний розвиток дітей, здоров’я та якість життя людини, її працездатність. Крім того, характер харчування відіграє важливу роль у зниженні ризику розвитку хронічних неінфекційних захворювань, особливо так званих “хвороб цивілізації”: серцево-судинних, онкологічних, діабету, ожиріння, остеопорозу, карієсу тощо.
В останні роки в Україні різко змінилася структура споживання харчових продуктів: зниження споживання продуктів тваринного походження, рослинної олії, фруктів, та овочів.
Характер харчування змінився як за рахунок зниження обсягу споживання продуктів, так і за рахунок погіршення якості харчування.
Харчування дітей повинно бути не лише повноцінним, але і безпечним, що значною мірою залежить від якості сировини. Враховуючи зазначене, Нижньосірогозьким управлінням ГУ ДПСС в Херсонській області було проведено нараду з основними постачальниками харчових продуктів до дошкільних навчальних закладів та шкіл селищної ради, на яку також було запрошено начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Нижньосірогозької селищної ради Наталю Вязову, начальника централізованої бухгалтерії Ольгу Порядіну.
В.о. начальника Нижньосірогозького управління ГУ ДПСС в Херсонській області Сергій Чебукін ознайомив присутніх з пропозиціями щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти, звернув увагу присутніх на наявність необхідного обладнання, матеріально-технічної бази, які необхідні та достатні для надання послуг з організації харчування.

Постачальники харчових продуктів були ознайомлені з основними вимогами щодо зберігання, транспортування харчових продуктів, а також вимогами щодо маркування та простежуваності.
Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лариса Качкарова нагадала присутнім, що згідно Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України 01 червня 2005 року № 242/329, відповідальність за безпеку і якість продуктів харчування та продовольчої сировини покладається на постачальника відповідно до Закону України “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини” ( 771/97-ВР ).
Також вона звернула увагу присутніх на те, що продукти харчування та продовольча сировина повинні надходити до навчальних та оздоровчих закладів разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи тощо), в тому числі це стосується і овочів.
Оскільки в теперішній час в громаді проводиться розробка програми безпечного дитячого харчування, фахівці Нижньосірогозького управління ГУ ДПСС в Херсонській області провели робочу зустріч зі спеціалістами відділу освіти, культури, молоді та спорту Нижньосірогозької селищної ради.
Було запропоновано передбачити при формуванні Програми безпечного харчування витрати на проведення лабораторних досліджень питної води, адже вода, що постачається у заклади освіти, повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», а також витрати на проведення повторних досліджень готових страв, змивів, питної води (в разі необхідності), орієнтовні розрахунки було надано. Також було акцентовано увагу на необхідність придбання додаткового холодильного обладнання, адже в зв’язку із збільшенням виділених коштів зникає необхідність замінювати натуральне молоко на згущене молоко; а також необхідність придбання та заміни обробних столів, обладнання заготівельних цехів та інші проблемні питання.
Розробка та впровадження програми безпечного харчування дозволить поліпшити структуру споживання харчових продуктів, підвищити якість життя і працездатності дитячого населення, знизити показники захворюваності.
08.02.2021
Безпечність дитячого харчування – на контролі Нижньосірогозького управління
Харчування – головний керований чинник, що забезпечує нормальний розвиток дітей, здоров’я та якість життя людини, її працездатність. Крім того, характер харчування відіграє важливу роль у зниженні ризику розвитку хронічних неінфекційних захворювань, особливо так званих “хвороб цивілізації”: серцево-судинних, онкологічних, діабету, ожиріння, остеопорозу, карієсу тощо.
В останні роки в Україні різко змінилася структура споживання харчових продуктів: зниження споживання продуктів тваринного походження, рослинної олії, фруктів, та овочів.
Характер харчування змінився як за рахунок зниження обсягу споживання продуктів, так і за рахунок погіршення якості харчування.
Харчування дітей повинно бути не лише повноцінним, але і безпечним, що значною мірою залежить від якості сировини. Враховуючи зазначене, Нижньосірогозьким управлінням ГУ ДПСС в Херсонській області було проведено нараду з основними постачальниками харчових продуктів до дошкільних навчальних закладів та шкіл селищної ради, на яку також було запрошено начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Нижньосірогозької селищної ради Наталю Вязову, начальника централізованої бухгалтерії Ольгу Порядіну.
В.о. начальника Нижньосірогозького управління ГУ ДПСС в Херсонській області Сергій Чебукін ознайомив присутніх з пропозиціями щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти, звернув увагу присутніх на наявність необхідного обладнання, матеріально-технічної бази, які необхідні та достатні для надання послуг з організації харчування.
Постачальники харчових продуктів були ознайомлені з основними вимогами щодо зберігання, транспортування харчових продуктів, а також вимогами щодо маркування та простежуваності.
Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лариса Качкарова нагадала присутнім, що згідно Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України 01 червня 2005 року № 242/329, відповідальність за безпеку і якість продуктів харчування та продовольчої сировини покладається на постачальника відповідно до Закону України “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини” ( 771/97-ВР ).
Також вона звернула увагу присутніх на те, що продукти харчування та продовольча сировина повинні надходити до навчальних та оздоровчих закладів разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи тощо), в тому числі це стосується і овочів.
Оскільки в теперішній час в громаді проводиться розробка програми безпечного дитячого харчування, фахівці Нижньосірогозького управління ГУ ДПСС в Херсонській області провели робочу зустріч зі спеціалістами відділу освіти, культури, молоді та спорту Нижньосірогозької селищної ради.
Було запропоновано передбачити при формуванні Програми безпечного харчування витрати на проведення лабораторних досліджень питної води, адже вода, що постачається у заклади освіти, повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», а також витрати на проведення повторних досліджень готових страв, змивів, питної води (в разі необхідності), орієнтовні розрахунки було надано. Також було акцентовано увагу на необхідність придбання додаткового холодильного обладнання, адже в зв’язку із збільшенням виділених коштів зникає необхідність замінювати натуральне молоко на згущене молоко; а також необхідність придбання та заміни обробних столів, обладнання заготівельних цехів та інші проблемні питання.
Розробка та впровадження програми безпечного харчування дозволить поліпшити структуру споживання харчових продуктів, підвищити якість життя і працездатності дитячого населення, знизити показники захворюваності.