Бериславським управлінням проводяться роз’яснювальні роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Бериславське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області на виконання резолюції першого заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації від 28 серпня 2021 року до листа Державної служби України з питань безпечності продуктів та захисту споживачів щодо погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації у 2021 році, пов’язаної з реєстрацією спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, інформує:

В ході комісійних обстежень закладів освіти Бериславського району до нового навчального року 2021-2022 спеціалістами Бериславського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області особлива увага приділялась профілактиці гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Були надані рекомендації щодо дотримання санітарних правил, зокрема:

  – не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб у місцях, не призначених для здійснення торгівлі харчовими продуктами. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, потрібно попросити у продавця документи, що підтверджують якість та безпечність продукції;

 –  не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх якості та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упакуванні та дотримуватись встановлених термінів зберігання;

 – приготовані страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням піддавати вторинній термічній обробці;

–   зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;

–   не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;

– перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;

–  не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо;

– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутельовану.

При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена.

– для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;

– дотримуватись правил особистої гігієни:

– перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити руки з милом;

– обов’язково мити руки після відвідування туалетів;

– при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу;

– при тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

Також, постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь,   розповсюджено 51 листівка та проведено 102 бесіди. Станом на 03 вересня 2021 року на території Бериславського району харчових отруєнь не зареєстровано.