Азіатський вусач (Anoplophora glabripennis (Motschulsky)

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, виконуючи завдання держави, що спрямовані на запобігання занесенню та поширенню відсутніх на території України регульованих шкідливих організмів, хоче привернути увагу до одного з найнебезпечніших карантинних організмів, а саме – азіатського вусача.

Азіатський вусач (Anoplophora glabripennis (Motschulsky) поширений у Азії, КНДР, Тайвані, Південній Кореї, Північній Америці, Канаді та країнах Європи: Австрія, Німеччина, Франція та Польща (вогнища шкідника були виявлені і в подальшому ліквідовані). У США азіатський вусач був вперше виявлений в 1996 році. Хоча вважається, що він був завезений в Нью-Йорк ще раніше, в 1980-ті роки разом з дерев’яними пакувальними і кріпильними лісоматеріалами.

Погоднокліматичні умови нашої Херсонщини можуть бути придатними для акліматизації даного небезпечного жука-дроворуба. Загроза появи шкідника обумовлена також і кількістю митних зон, в які надходять вантажі майже з усіх країн світу. Ризик появи шкідника у нашому регіону дуже великий, у зв’язку з його прожерливістю та здатністю до харчування як живими рослинами, так і деревиною, яка вже зрублена та знаходиться в місцях переробки і навіть у пакувальному матеріалі, якій не пройшов відповідну обробку. При цьому слід враховувати і те, що азіатський вусач на стадії личинок і імаго пошкоджує понад 50 видів листяних порід дерев. Найбільш бажаними кормовими рослинами є клен (гостролистий, червоний, цукровий, сріблястий, ложноплатановий), в’яз, тополя, верба, каштан кінський, шовковиця. Уражаються також свіжозрубані дерева і колоди.

В природних умовах в країнах розповсюдження вусач має одно- або дворічний цикл розвитку. У період спарювання імаго відкладають яйця на здорові, уражені і зрубані дерева (включаючи розпиляні і складовані). Самки азіатського вусача відкладають яйця в прогризені отвори на будь-якої листяної деревині. Личинки на живих деревах харчуються нижнім шаром кори (флоемою), викликаючи тим самим її прогини. В подальшому личинки переходять на харчування ксилемою і прогризають в корі широкі і заплутані ходи, таким чином личинки заляльковуються в деревині. Молоді жуки виходять на поверхню в кінці травня, прогризаючи в деревині хід. Місця вильоту жуків (льотні отвори) можна знайти на стовбурах, гілках і на поверхнево розташованих коренях. Льотні отвори широкі, круглі, діаметром 9-11 мм. Під ними на землі зазвичай знаходиться груба деревна труха. Імаго харчуються корою і листям дерев, завдаючи цим значної шкоди. Жуки азіатського вусача воліють нападати на молоді пагони, які в подальшому в’януть і гинуть.

Найбільш ймовірний і швидкий шлях поширення азіатського вусача – перевіз личинок, лялечок і імаго в різних лісоматеріалах при торгівлі.

З метою виявлення вогнищ шкідника використовують пастки з феромонами.

Їх розвішують в період льоту жуків по периферії крони дерева на висоті 1,5-2 м (з розрахунку 1 пастка на 2 га).

Ретельне обстеження будь-якого пакувального матеріалу є також запорукою своєчасного виявлення та знищення небезпечного карантинного шкідника. Звертаємось до всіх небайдужих мешканців Херсонщини, будьте пильними на власних ділянках, парках та зонах відпочинку і, при виявленні характерних пошкоджень у дерев або безпосередньо жуків азіатського вусача, негайно інформуйте управління фітосанітарної безпеки у м. Херсоні за адресою: вул. Старообрядницька, 34, тел. 26-36-13 та державних фітосанітарних інспекторів районних Управлінь Держпродспоживслужби.