Аудит системи НАССР в Нововоронцовському районі

На підставі Плану перевірок на 2019 рік, фахівцями Нововоронцовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з 12 листопада 2019 року розпочато планові аудити щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.

Станом на 18 листопада 2019 року проведено 20 контрольних заходів державного контролю  у формі  аудиту.

Очікування споживачів – якість та безпека продуктів харчування. Процеси виробництва харчових продуктів повинні бути під постійним наглядом і контролем, для цього на підприємствах, закладах впроваджують систему управління безпекою продуктів харчування, яка розглядає всі аспекти якості та безпеки на всіх етапах виробництва.

Система НАССР – система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Вона гарантує безпечність продукції на повному шляху харчового ланцюжка та надає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва.

В процесах закупівель необхідно перевірити здатність постачальників витримувати критичні межі в критичних контрольних точках по сировині, обладнанню, хімікатам для чищення, транспортним послугам, послугам лабораторних випробувань, складуванню і розповсюдженню.

План HACCP включає різні види контролю за зберіганням і доставкою продукції, наприклад: контроль температури і вологості, терміну зберігання, гігієни, доступу гризунів.

Відповідно до вимог якості та безпеки харчової продукції критично важливі своєчасна повірка приладів вимірювання та моніторинг.

Розробка та запровадження системи НАССР, мається на увазі, не отримання сертифікату, а впровадження у процеси виробництва, тобто система НАССР має працювати на виробництві. Адже якщо процеси не налагоджені, це означатиме, що НАССР не впроваджений. У такому разі є ризик потрапляння небезпечної продукції до споживача і отримання негативних наслідків.

Законодавство передбачає не лише обов’язок бізнесу впровадити НАССР, але й зобов’язує Держпродспоживслужбу здійснювати аудит цієї системи.  Всі аудити здійснюються відповідно до «Щорічного плану державного контролю Держпродспоживслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини на 2019 рік», який знаходиться у вільному доступі, що ще необхідно знати про аудит, так це те що про його проведення Вас повідомлять заздалегідь (не пізніше ніж за три робочі дні). Мета контролю полягає у забезпеченні споживачів безпечною продукцією харчування. І ця мета є спільною як для бізнесу, так і для Держпродспоживслужби.

Штраф за невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), відповідно до статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» тягне за собою накладення штрафу як на юридичних осіб так і на фізичних осіб – підприємців.