Американський білий метелик на Херсонщині

Білий американський метелик  (Hyphantria cunea) – це карантинний шкідник, який пошкоджує більше двохсот різних дерев і кущів,  але найулюбленіша рослина цієї комахи – шовковиця. Цей шкідник обмежено поширений по території України.  У Херсонській області в 2019 році шкідник був виявлений на площі 2 304,77 га.

Літо – час активності цього небезпечного шкідника. Напевно, кожен бачив дерева і кущі, які американський метелик перетворив на суцільні кокони павутиння. Якщо вчасно не допомогти рослині, окупованій агресивною американкою, вона обов’язково загине.

Лялечки шкідника зимують в корі дерев, в стеблах сухих рослин, під грудками землі та навіть в приміщеннях. Таким чином навіть  люті морози  цьому шкідникові не страшні, а зима цього року взагалі не призвела до загибелі лялечок.  Метелики,  з’являються навесні, в період цвітіння фруктових дерев, та не потребують додаткового харчування.  Через 2-4 дні після вильоту метелики стають статево зрілими.   Білий американський метелик переміщується в нічний час, дуже швидко і на великі відстані, тому у них мало природних ворогів.

Гусениця білого американського метелика коричневого кольору, бархатиста, з чорними плямочками по усьому тілу, пухнаста. Виходячи з того, що період вильоту метеликів дуже розтягнутий ,  яйцекладка також розтягнута у часі тому продовжується у травні-червні. З відкладених яєць вже через пару тижнів з’являються гусениці. Оптимальні умовами для розвитку яєць: температура 23-24°С і відносна вологість повітря 75%. При зниженні вологості до 30-50% відбувається загибель ембріонів і гусені 1 віку. При температурі нижче 12°С припиняється вихід гусені з яєць.  При сприятливих погодних умовах через 1-2 години після відродження гусениці розпочинають живлення та споруджують гнізда. Спочатку гніздо займає декілька листочків обв’язаних павутинням. У кінці 5-го віку розвитку гусениць гніздо може досягати розміру 1-1,5 м. У цьому ж віці гусениці покидають гніздо і розповзаються по всьому дереву. Гусениці живуть колоніями та за 40- 50 днів знищують все на своєму шляху, і тільки потім обертаються в лялечку. Вже в липні з’являється наступне покоління метеликів, самиці другого коліна більш плодючі : одна особина відкладає 2500 яєць! Гусінь другого покоління об’їдає дерева до самої осені.  Погодні умови нашого регіону  можуть сприяти і розвитку 3-го покоління.

Методи боротьби з білим американським метеликом:

  1. Знищення листя, на якому метелики відклали яйця. Виявити такі “листя-інкубатори” дуже просто: вони темніють і скручуються. Найкраще гусінь знищувати вночі або після дощу, коли шкідники збираються в групи.
  2. Найефективнішим методом боротьби з цим шкідником в межах населених пунктів, на даний час, є механічне зрізування пошкоджених гілок. Заселені шкідником частини рослини  обрізають на 10 см нижче їх місця харчування з негайним притоптуванням або зануренням  у ємності з водою.
  3. У зелених зонах загального користування та на території дитячих садків, шкіл, лікарні застосування хімічних препаратів заборонено, тому рекомендується застосування біологічних препаратів бактеріального та вірусного походження – Лепідоцид, Дендробацилін, Бітоксібацилін.

Необхідно проводити постійний моніторинг щодо виявлення шкідника на ранніх стадіях розвитку, з повторним обстеженням кожні 7 днів. Для повної ліквідації  необхідно поєднувати механічний та біологічний методи.