31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

Щороку  31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням – Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно від залежності тютюну помирає понад 5 мільйонів людей. Серед основних захворювань – серцево-судинні, органів дихання, рак легень, інші види раку.

Нормативно-прововим актом який визначає основні принципи та напрями державної політики щодо попередження куріння тютюнових виробів, зниження рівня їх вживання серед населення, обмеження доступу до них дітей, охорони здоров’я населення від шкоди, що завдається їхньому здоров’ю внаслідок розвитку захворювань, інвалідності, а також смертності, спричинених курінням тютюнових виробів чи іншим способом їх вживання є Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі Закон).

Відповідно до статті 13 Закону забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів: у транспорті загального користування; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

у місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: “Куріння заборонено!”.

У спеціально відведених для куріння місцях розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: “Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!”.

За скаргами споживачів у 2020 році спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведена 21 позапланова перевірка суб’єктів  господарювання що здійснюють діяльність в сфері ресторанного господарства.

У 9 суб’єктів господарювання виявленні порушення статті 13 Закону, яка передбачала заборону куріння у закладах ресторанного господарства та розміщення наочної інформації що складається із графічних знаків та текстів відповідного змісту.

Винесено 5 Постанов про накладання стягнень передбачених статтею 20 Закону, на суму 5,0 тис. грн., які сплачено у повному обсязі, та надано 7 приписів про усунення порушень вимог законодавства у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів.

У випадках недотримання суб’єктами господарювання Закону споживачі можуть звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: вул. Перекопська, 17, м. Херсон, (0552) 32-17-37, (0552) 26-36-06, 0913319890 (Viber), kherson_consumer@dpssks.gov.ua.