20 вересня відзначили Всесвітній день рису: про вирощування рису на Херсонщині, використання та його користь

На території Херсонщини рис вирощують на полях колишніх Каланчацького, Голопристанського та Скадовського районів в рисових системах, де можуть застосовуватися різні режими зрошення:

– з постійним затопленням;

– з укороченим затопленням;

– з переривчастим затопленням;

– з періодичним зрошенням.

Проте насіння для сівби цієї культури виробляють лише дві установи:

Інститут рису НААН України, що раніше був Дослідною станцією рису, — єдина наукова установа, яка досліджує культуру в Україні, створює нові сорти та розробляє технології;

Державне підприємство «Дослідне господарство Інституту рису НААН України».

Співробітниками відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області було проведено перевірки обох господарств, що займаються вирощуванням рису. Під час перевірок було встановлено, що суб’єкти насінництва та розсадництва проводять польове оцінювання сортових посівів рису, зберігають і ведуть насінницьку документацію щодо кожного сорту, дотримуються вимог до пакування та маркування партій насіння.

Український рис у магазинах можна визначити за двома ознаками: він круглий та шліфований. Ще однією важливою характеристикою українського рису є те, що він може зростати як на українських, так і на східноазійських землях.

Нагадуємо, що під час купівлі насіння рису, як і інших сільськогосподарських культур, покупець обов’язково повинен перевірити наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння. Окрім копій вищезазначених сертифікатів, товаровиробнику  також повинні бути надано наступні супровідні документи:

– «Атестат на насіння» – на добазове та базове насіння;

– «Свідоцтво на насіння» – на сертифіковане насіння;

– «Свідоцтво на гібридне насіння» – на насіння гібридів першого покоління.

Рис у світовому землеробстві є основною продовольчою культурою, продукцією якої харчується приблизно половина людей земної кулі, які проживають переважно у таких густонаселених країнах Південно-Східної Азії, як Китай, Індія, Пакистан, Індонезія, Японія та ін.

В якості харчового продукту рис використовується у вигляді крупи, яка містить до 75 % вуглеводів, 88 % крохмалю, до 7,7 % білків, до 0,5 % цукру, 1 % олії, вітаміни В1, В2, РР. Рисова крупа відзначається низьким вмістом клітковини — всього 0,3 %, тому добре засвоюється організмом людини і є дієтичним продуктом харчування. Хворим рекомендується вживати рисовий відвар, який має цілющі властивості.

Відходи від переробки рису на крупу у вигляді борошна із вмістом до 14% білка використовують як концентрований корм у тваринництві.

З рисового борошна і зародків зерна виробляють різні фармацевтичні препарати (фітин та ін.), вітаміни. Зародки, крім того, є сировиною для виробництва олії, яку використовують у миловарінні, для виготовлення свічок. З битого зерна виробляють крохмаль, спирт, рисову пудру.

Велике значення має рисова солома, з якої виробляють високоякісний папір, картон, мішковину, різні побутові вироби — міцні елегантні капелюхи, жіночі сумки тощо.

Інформація має рекомендаційний характер.

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13