Літо, теплий вітерець, м’якенька травичка і смачні страви – це пікнік, ідеальний спосіб провести час на свіжому повітрі у колі рідних та друзів, зі смачними стравами та освіжаючими напоями.
Проте, готуючись до пікніка не слід забувати про небезпеку, яку можуть приховувати елементарні продукти харчування або готові страви, приготовані з порушенням технології, з неякісної сировини або з порушенням режиму зберігання.
Щоб не зіпсувати пікнік, запобігти харчовим отруєнням і таким чином не зашкодити здоров’ю, варто знати і використовувати кілька простих рекомендацій від фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Отже, слід пам’ятати, що більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів і святкувань. З-поміж причин таких спалахів – залучення до приготування страв випадкових осіб, не обізнаних з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Також кишкові інфекції передаються через неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, придбані на стихійних ринках чи у приватних осіб.
До прикладу, при сальмонельозі основними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.
Не варто забувати і про таку небезпечну недугу, як ботулізм. Зараження може відбутись через в’ялену річкову рибу домашнього приготування, домашні консерви, копчену м’ясну і рибну продукцію, запечену на вогнищі картоплю, ковбаси і копченості у вакуумній упаковці. До отруєння також може призвести вживання дикорослих ранніх грибів, назбираних у лісі. Тому краще придбати їх у торговельній мережі.
Щоб уникнути кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати такі заходи профілактики:
– не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх якості і протерміновані продукти;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
– не купувати продукти, що швидко псуються і реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби, йогурти, тощо);
– не готувати страви «про запас»: їх бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без охолодження не повинно перевищувати 2-ох годин;
– перед вживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити протічною питною водою, а при вживанні дітьми – обдати окропом;
– не використовувати для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з відкритих джерел, як-то річок, озер, підземних джерел поверхневих вод;
– перед приготуванням іжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Слід пам’ятати: самолікування становить загрозу здоров’я.
Тож приємного святкування! Нехай ваші святкові та вихідні дні будуть «смачними і безпечними»!
18.06.2021
18 червня – Міжнародний день пікніка
Літо, теплий вітерець, м’якенька травичка і смачні страви – це пікнік, ідеальний спосіб провести час на свіжому повітрі у колі рідних та друзів, зі смачними стравами та освіжаючими напоями.
Проте, готуючись до пікніка не слід забувати про небезпеку, яку можуть приховувати елементарні продукти харчування або готові страви, приготовані з порушенням технології, з неякісної сировини або з порушенням режиму зберігання.
Щоб не зіпсувати пікнік, запобігти харчовим отруєнням і таким чином не зашкодити здоров’ю, варто знати і використовувати кілька простих рекомендацій від фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Отже, слід пам’ятати, що більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів і святкувань. З-поміж причин таких спалахів – залучення до приготування страв випадкових осіб, не обізнаних з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Також кишкові інфекції передаються через неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, придбані на стихійних ринках чи у приватних осіб.
До прикладу, при сальмонельозі основними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.
Не варто забувати і про таку небезпечну недугу, як ботулізм. Зараження може відбутись через в’ялену річкову рибу домашнього приготування, домашні консерви, копчену м’ясну і рибну продукцію, запечену на вогнищі картоплю, ковбаси і копченості у вакуумній упаковці. До отруєння також може призвести вживання дикорослих ранніх грибів, назбираних у лісі. Тому краще придбати їх у торговельній мережі.
Щоб уникнути кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати такі заходи профілактики:
– не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх якості і протерміновані продукти;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
– не купувати продукти, що швидко псуються і реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби, йогурти, тощо);
– не готувати страви «про запас»: їх бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без охолодження не повинно перевищувати 2-ох годин;
– перед вживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити протічною питною водою, а при вживанні дітьми – обдати окропом;
– не використовувати для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з відкритих джерел, як-то річок, озер, підземних джерел поверхневих вод;
– перед приготуванням іжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Слід пам’ятати: самолікування становить загрозу здоров’я.
Тож приємного святкування! Нехай ваші святкові та вихідні дні будуть «смачними і безпечними»!