15 лютого – Всесвітній день онкохворої дитини

Щорічно 15 лютого відзначається Всесвітній день онкохворої дитини. Основною метою цього дня є привернення уваги громадськості до дітей, що страждають на онкологічні захворювання. Засновником дня виступила Всесвітня конфедерація батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO) у 2001 році.

Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу. Так, щорічно від онкологічних захворювань на планеті помирають 90 тисяч дітей, ще майже 180 тисячам ставлять діагноз “рак”.

В Україні щорічно такий діагноз отримують понад 1000 дітей. Найбільш поширеними онкологічними захворюваннями серед українських дітей є лейкемія та рак головного мозку. Вони посідають друге місце серед причин смертності у дітей віком від 5-ти до 14-ти років.

Найбільшою проблемою в Україні залишається діагностика злоякісних захворювань. Нині у майже 25% пацієнтів рак виявляють на ІІІ та VI стадіях. Лікарі наголошують: батьки повинні знати, що дитячий рак – не вирок. Сучасна медицина в багатьох випадках здатна протистояти цій хворобі. Слід лише вчасно діагностувати, а потім правильно лікувати пухлину.

Довідково: Спеціалізована медична допомога дітям, хворим на онкологічні захворювання, надається в КЗЛОР “Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр” (ЗУСДМЦ).

Діти зі злоякісними солідними пухлинами (пухлини нирок, печінки, кістково-суглобової системи та м’яких тканин, пухлини головного мозку, ока, ЛОР-локалізації) отримують спеціалізоване хірургічне та хіміотерапевтичне лікування в хірургічному відділенні. Діти зі злоякісними хворобами крові (лейкози, лімфоми, лімфогранулематоз) отримують спеціалізоване хіміотерапевтичне лікування у відділенні гематології та інтенсивної хіміотерапії.

Налагоджено тісну співпрацю з дитячим онкологічним відділом Національного Інституту Раку та Національною дитячою спеціалізованою лікарнею “Охматдит” (м. Київ). З метою забезпечення спеціалізованої допомоги лікарі навчалися в провідних клініках Європи (Австрія, Бельгія, Голландія, Італія, Польща, Німеччина, Франція) та Північної Америки (Канада, США). З дитячими онкологічними клініками та медичними університетами Європи, США підтримується співпраця, спрямована на покращення діагностики та лікування хворих дітей з онкологічним захворюваннями. З 1992 року запроваджено методики лікування Європейської асоціації дитячих онкологів (SIOP) та Асоціації дитячих онкологів Америки (COG), які періодично удосконалюються та затверджені Наказами МОЗ України.

Результати лікування відповідають світовій статистиці. Відсоток вилікування при певних злоякісних хворобах (лейкози, пухлини нирок, пухлини статевих органів) у ЗУСДМЦ перевищує 90%, тоді як значно важче піддаються лікуванню пухлини головного мозку та пухлини м’яких тканин та кісток, що сягнули 4 стадії захворювання.

Онкологічними захворюваннями страждають діти віком від моменту народження до 18 років. Відсоток спеціального радикального лікування серед первинних онкохворих дітей постійно зростає внаслідок з покращенням централізованого медикаментозного забезпечення та появою сучасного діагностичного та лікувального устаткування і сягає 90%. Зростає також кількість дітей, яким надається паліативна терапія у невиліковних випадках для покращення якості життя, що є звичною практикою для провідних клінік світу.