З 2005 року 11 травня все прогресивне людство відзначає Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією. Більше 1,5 мільярдів людей в усьому світі страждають на це підступне захворювання. За даними статистики, близько 45% хворих людей не знають, що мають високі показники артеріального тиску. Щорічно цю хворобу виявляють у 1млн українців, а всього в Україні зареєстровано понад 12 млн осіб, хворих на АГ.
Метою проведення Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією є підвищення інформативності населення про серйозні ускладнення через артеріальну гіпертонію, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.
Гіпертонія – захворювання, яке характеризується стійким підвищенням артеріального тиску в результаті нервово-функціонального порушення судинного тонусу. Ним страждають переважно люди старше 40 років. Проте останнім часом гіпертонічна хвороба «молодіє». Нормальний артеріальний тиск людини у стані спокою знаходиться у межах 100-140 мм рт.ст. систолічного тиску і 60-90 мм рт.ст. діастолічного тиску.
Гіпертонія є одним із основних факторів ризику розвитку:
-інсульту;
-інфаркту міокарда;
-серцевої недостатності;
-захворювання периферичних артерій і є причиною хронічного захворювання нирок.
Навіть помірне підвищення артеріального тиску впливає на скорочення тривалості життя.
Профілактика артеріальної гіпертензії спрямована на:
-уникнення психоемоційних та фізичних перевантажень на роботі та у побуті;
-зміну режиму праці і відпочинку, щоб не допускати перевтоми та виснаження;
-відмову від шкідливих звичок: тютюнопаління, зловживання алкоголем;
-зменшення маси тіла при ожирінні;
-виконання динамічних навантажень невисокої інтенсивності до 3 -5 разів на тиждень протягом 30-45 хв. Це можуть бути прогулянки пішки, плавання, їзда на велосипеді, катання на лижах, робота у саду чи городі.
-дотримання дієти. За підвищеного тиску уникайте вживання гострих приправ, солі, страв, насичених тваринними жирами, солодких і борошняних виробів. Щодня споживайте не менше 400 г овочів та 300 г фруктів.
11.05.2019
11 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією
З 2005 року 11 травня все прогресивне людство відзначає Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією. Більше 1,5 мільярдів людей в усьому світі страждають на це підступне захворювання. За даними статистики, близько 45% хворих людей не знають, що мають високі показники артеріального тиску. Щорічно цю хворобу виявляють у 1млн українців, а всього в Україні зареєстровано понад 12 млн осіб, хворих на АГ.
Метою проведення Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією є підвищення інформативності населення про серйозні ускладнення через артеріальну гіпертонію, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.
Гіпертонія – захворювання, яке характеризується стійким підвищенням артеріального тиску в результаті нервово-функціонального порушення судинного тонусу. Ним страждають переважно люди старше 40 років. Проте останнім часом гіпертонічна хвороба «молодіє». Нормальний артеріальний тиск людини у стані спокою знаходиться у межах 100-140 мм рт.ст. систолічного тиску і 60-90 мм рт.ст. діастолічного тиску.
Гіпертонія є одним із основних факторів ризику розвитку:
-інсульту;
-інфаркту міокарда;
-серцевої недостатності;
-захворювання периферичних артерій і є причиною хронічного захворювання нирок.
Навіть помірне підвищення артеріального тиску впливає на скорочення тривалості життя.
Профілактика артеріальної гіпертензії спрямована на:
-уникнення психоемоційних та фізичних перевантажень на роботі та у побуті;
-зміну режиму праці і відпочинку, щоб не допускати перевтоми та виснаження;
-відмову від шкідливих звичок: тютюнопаління, зловживання алкоголем;
-зменшення маси тіла при ожирінні;
-виконання динамічних навантажень невисокої інтенсивності до 3 -5 разів на тиждень протягом 30-45 хв. Це можуть бути прогулянки пішки, плавання, їзда на велосипеді, катання на лижах, робота у саду чи городі.
-дотримання дієти. За підвищеного тиску уникайте вживання гострих приправ, солі, страв, насичених тваринними жирами, солодких і борошняних виробів. Щодня споживайте не менше 400 г овочів та 300 г фруктів.